KASNO SE OPAMETILI: Libijci sada žale zbog svrgavanja Gadafija

KASNO SE OPAMETILI: Libijci sada žale zbog svrgavanja Gadafija

22 oktobra 2014

Muammar-Gaddafi--006Libijci su, nakon svrgavanja Moamera Gadafija s vlasti 2011. godine sanjali o jednom novom Dubaiju i boljoj budućnosti, ali sada, tri godine kasnije, pribojavaju se somalijskog scenarija pošto je zemlja utonula u haos.

Mnogi žale za vremenom kada je bio na vlasti: Moamer Gadafi

Prelazne vlasti su 23. oktobra 2011. godine, tri dana nakon hvatanja i ubistva Gadafija, proglasile “potpuno oslobođenje” zemlje.

Međutim, vlasti sada ne najavljuju nikakav program za obeležavanje tog dana koji je državni praznik u Libiji. Borbe već nekoliko dana traju u Bengaziju, kao i u zapadnom delu zemlje gde se sukobljavaju provladine snage i pripadnici milicija.

“Kad smo najavili oslobođenje zemlje, ambicija nam je bila da postanemo novi Dubai zahvaljujući prihodima od nafte. A danas se plašimo somalijskog ili iračkog scenarija”, kaže jedan libijski nastavnik koji je 2011. godine učestvovao u pobuni.

Brojni Libijci priznaju čak da žale za prošlošću.

“Regionalni, ideološki i plemenski sukobi gori su od vladavine diktatora Gadafija“, kaže lekar iz Bengazija koji dodaje da mnogi Libijci sanjaju o starom režimu iako mrze Gadafija.

Rat iz 2011. godine koštao je života hiljade Libijaca, ali je i postrevolucionarno nasilje isto toliko krvavo, ističe vojni stručnjak Sulejman Baraši i ocenjuje da je do pogoršanja bezbednosti došlo zbog nekažnjivosti.

Prelazne vlasti nisu uspele da formiraju profesionalnu vojsku i policiju, već se oslanjaju na milicije koje su im u nekim trenucima lojalne, ali se okreću protiv njih kada su im interesi ugroženi.

Te milicije su formirali bivši pobunjenici na ideološkim, plemenskim, verskim ili čak kriminalnim osnovama.

Bengazi predstavlja uporište radikalnih islamista

Kao uporište radikalnih islamista, Bengazi je najviše pogođen nasiljem koje je usmereno protiv službi bezbednosti, novinara, političkih aktivista kao i zapadnih interesa.

Bengazi, grad u kojem više nema diplomatskih predstavništava, u julu je pao u ruke islamističkih milicija koje su proterale provladine snage.

Gotovo 100 ljudi je ubijeno prošle sedmice u novoj ofanzivi koju su pokrenule snage lojalne bivšem generalu Halifi Haftaru, u pokušaju da preuzmu grad.

Prelazne vlasti optužuju Haftara da je pripremao državni udar u maju tokom operacije protiv islamista. Vlasti su na kraju odlučile da ga podrže pošto su izgubile kontrolu nad zemljom.

Tripoli u rukama koalicije milicija

Prestonica Tripoli je krajem avgusta pao u ruke koalicije milicija nakon višenedeljnih sukoba sa provladinim snagama iz Zentana.

Zbog sukoba su mnoge zapadne zemlje evakuisale državljane iz Tripolija

Brojne zapadne zemlje su zbog nasilja evakuisale svoje državljane iz Tripolija i zatvorile ambasade i preduzeća, čime se pogoršava izolacija zemlje.

Vlada i parlament, koji su međunarodno priznati, bili su primorani na egzil na krajnji istok zemlje, dok su njihovi rivali formirali paralelnu vladu u Tripoliju.

Nade u ekonomski oporavak i mirnu demokratsku tranziciju iščezle su u toj zemlji bogatoj naftom, gde svakodnevni sukobi uništavaju ono što je ostalo od infrastrukture.

Tripoli je nedavno posetio generalni sekretar UN Ban Ki Mun koji je pozvao Libijce da obustave sukobe.

“Budimo jasni: bez zaustavljanja sukoba i ponovnog uspostavljanja trajnog mira, prosperitet i bolji život su daleki san”, poručio je Ban Ki Mun.

KOMENTARI4 komentara

 1. LADY GAGA......al pazi kasu mi se svi isponapeli na......ynate vec sta.... says:

  .次の漢字に関する問題・意見の中で、どれを自分で経験しました? a) 漢字を早く忘れること b) 似ている漢字の形を間違うこと c) 似ている漢字の読み方を間違うこと d) 漢字の意味が形と関係ないので覚えにくいと思った e) 漢字の勉強する順番は覚えにくいと思っ

 2. Rade Bukarar says:

  to su vam doneli amerikanci i oni profitiraju a ubili su legalno izabranog vladara a kakav je bio vidite sada samo je sada sve kasno

 3. gradinar says:

  Libijci su do "revolucije" imali strane radnike da rade za njih, a plaćali ih od svoje nafte... Danas Libijci rade, a stranci upravljaju naftom... E, to ti je demokratija i sloboda!

 4. Mirjana says:

  Psi americki - ubise ONAKVOG coveka... Bog nek im vrati - dabogda propala cela im njihova izvitoperena i bolesna nacija....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *