КАСТРО: Сједињене Државе стежу обруч око Кубе, Венецуеле и Никарагве

KASTRO: Sjedinjene Države stežu obruč oko Kube, Venecuele i Nikaragve

27 jula 2018

BIVŠI kubanski predsednik Raul Kastro optužio je danas SAD da „stežu obruč“ oko Kube, Venecuele i Nikaragve, pozivajući te zemlje da budu spremne da odgovore na svaku vrstu izazova.

„Za nas, kao i za Venecuelu i Nikaragvu jasno je da se steže obruč i naš narod treba da bude spreman i u pripravnosti da odgovori na svaku vrstu izazova“, rekao je Kastro (87) na jednoj ceremoniji.Prema njegovim rečima, povratak desnice na vlast u nekim zemljama Latinske Amerike, kao što su Čile i Argentina, kao i neprijateljstvo Vašingtona prema regionalnoj levici „predstavlja scenario koji ponovo stvara euforiju kod neprijatelja, koji pokušavaju da u stvarnost pretvore svoje snove o uništavanju“.

Kastro je rekao da zvaničan stav SAD prema Kubi karakteriše „nedostatak poštovanja, agresivnost, mešanje i grubo manipulisanje istorijskom stvarnošću“.

Bivši predsednik Kube je upozorio SAD da je kubanski narod tokom 60 godina pružao otpor i da će bez obzira na okolnosti i velike izazove „uvek braniti socijalističku revoluciju“.

Kastro je 19. aprila ove godine predao vlast Migelu Dijasu-Kanelu ali i dalje ima uticaja na državne odluke pošto će napustiti čelo Komunističke partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *