Katalonce ne interesuje govor španskog kralja

Katalonce ne interesuje govor španskog kralja

24 decembra 2013

Spain Catalan IndependenceJavni servis španske pokrajine Katalonije, prvi put od obnavljanja monarhije, neće prenositi tradicionalno obraćanje kralja Huana Karlosa povodom Božića.

Time su još jednom naglašene separatističke težnje regiona pred najavljeni referendum o nezavisnosti, ocenjuje Rojters.

Radnici katalonske televizije TV3 pozvali su na polučasovni štrajk tokom trajanja kraljevog govora. Zvanični razlog za štrajk je protest zbog mera štednje i prebacivanja jednog dela produkcije na firme van matične kuće.

Iako se ne očekuje da će španski kralj govoriti o spornom pitanju katalonske nezavisnosti, on će najverovatnije pozvati Špance na jedinstvo zbog petogodišnje recesije u kojoj je svaki četvrti radnik ostao bez posla, navodi Rojters. Portparolka TV3 saopštila je da će tokom kraljevog govora biti puštene reprize nekih emisija, a njegov govor naći će se kasnije na sajtu televizije.

Premijer katalonske vlade Artur Mas saopštio je da su se političke partije tog regiona dogovorile da referendum o nezavisnosti bude održan 9. novembra sledeće godine.

Partije su postigle načelni dogovor da održe glasanje na kojem će se od građana Katalonije tražiti da odgovore da li misle da Katalonija treba da bude nezavisna država.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je da će referendum biti neustavan i najavio da će u parlamentu i pred sudovima pokušati da blokira nameru katalonskih vlasti. Masovni pokušaji da se organizuje referendum mogli bi da označe politički kraj za njega i njegovu partiju.

Ukoliko vlada u Madridu uspe da spreči njegovo održavanje, Masova koalicija sa radikalnom partijom ERC mogla bi da se raspadne, a on sam bude primoran da raspiše prevremene izbore na kojima bi najverovatnije izgubio.

Nedavna anketa je pokazala da se većina Katalonaca zalaže za pravo da odlučuje na referendumu o nezavisnosti i smatraju da premijer Rahoj treba da odobri glasanje. Prema rezultatima ankete, na osnovu odgovora 800 ispitanika, 74 odsto njih smatra da imaju pravo da se izjasne o odnosima sa Španijom.

Reč je o referendumu koji će biti održan dva meseca posle sličnog glasanja u Škotskoj o otcepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva. Nasuprot tome, britanska vlada pristala je da prihvati ishod referenduma u Škotskoj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *