Каталонци добијају независност 2017. године

Katalonci dobijaju nezavisnost 2017. godine

1 aprila 2015

Una-imagen-de-la-manifestacion-del-pasado-11-de-septiembre--Katalonske nacionalističke partije i udruženja sačinili su mapu puta kojom se predviđa otcepljenje od Španije 2017. godine, ukoliko pokreti za nezavisnost odnesu pobedu na regionalnim izborima u septembru.

Izbori će „poslužiti kao pravni mehanizam za utvrđivanje volje naroda Katalonije“, navodi se u sporazumu dve vodeće katalonske nacionalističke partije i nekoliko udruženja objavljenom u ponedeljak, preneo je AFP.

Ukoliko kandidati stranaka koje se zalažu za nezavisnost odnesu pobedu, biće donet novi ustav i uspostavljene insistucije, koje će biti baza za buduću državu, navodi se u mapi puta.

„Proces nacionalne tranzicije ka deklaraciji nove katalonske države ili republike počeće posle izbora 27. septembra i kulminiraće najdalje posle 18 meseci“, stoji u tekstu.

U planu se poziva na „obavezni referendum o tekstu ustava“, nakon čega slede parlamentarni izbori i pregovori kako bi se utvrdio „novi odnos“ Katalonije sa Španijom i Evropskom unijom.

Tokom simboličnog referenduma o nezavisnosti, održanog u novembru prošle godine, koji je proglašen neustavnim, samo 1,9 miliona od 6,3 miliona birača u Kataloniji izjasnilo se za otcepljenje te regije od Španije, podsetila je francuska agencija.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dušan says:

    I dobro, izglasaju nezavisnost...i šta onda? Ko će da ih prizna? Možda Nemačka, Francuska ili Italija? I onda krene domino efekat. I to sigurno. I EU se raspadne za popodne. I jel znate šta je sledeće? Jenki dolaze ponovo da ih "mire". I tako u nedogled. EU je đak koji stalno ponovlja prvi razred.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *