Каталонија добила закон о референдуму за отцепљење од Шпаније

Katalonija dobila zakon o referendumu za otcepljenje od Španije

7 septembra 2017

PARLAMENT Katalonije prihvatio je zakon o „referendumu samoopredeljenja”.

Zakon je inicirala koalicija „Zajedno za” i partije „Kandidatы za narodno jedinstvo”.

Zakon sadrži pravnu osnovu za organizovanje plebiscita, koji pristalice nezavisnosti Katalonije žele da održe 1. oktobra.

Zvanični Madrid se protivi i referendumu i otcepljenju Katalonije, a sam zakon smatra suprotnim Ustavu Španije. Međutim, za zakon su – uprkos tome – glasala 72 poslanika katalonskog parlamenta od ukupno 135.

U tekstu zakona se, pored ostalog, naglašava da će referendumska pobeda pristalica odvajanja od Španije podrazumevati „trenutno objavljivanje nezavisnosti Katalonije”.

Precizira se da bi nezavisnost bila proglašena u parlamentu Katalonije u Barseloni.

U slučaju drugačijeg ishoda, odmah bi bili zakazani vanredni katalonski izbori

Vlada Ktalonije će narednih dana – kako se očekuje – doneti i formalnu odluku o zakazivanju i pdržavanju referenduma.

Ines Arimadas, predstavnica partije „Građani” koja se protivi izdvajanju Katalonije iz sastava Španije, izjavila je da će njena partija tražiti izglasavanje nepoverenjaaktuelnom lideru Katalonije Karlesu Pudždemonu.

Španski premijer, Marijano Rahoj, upozorio je Barselonu da je referendum zabranjen, jer bi predstavljao državni prevrat, i da će biti sprečeno njegovo održavanje.

Pudždemon je zabranu uporedio sa državnim prevratom. Istovremeno je poručio Rahoju da pripreme za referendum nisu nikakvo katalonsko „šepurenje”.

Pritom je posebno naglasio: „Glasačke kutije nikada ne izvode državne prevrate. Samim tim, zabranjivanje Kataloncima da glasaju na referendumu to i jeste pokušaj državnog prevrata”.

Pudždemon ne krije da će na rferendum biti izneto pitanje: „Želite li da Katalonija bude nezavisna država sa republikanskom formom vladavine?”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Baraba says:

    Ko jos ceka u redu za referendum: Skotska, Korzika, Teksas, Istra, Bavarija.....kruzi prica da I Pomoravlje sa Palmom hoce samostalnost....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *