КАТАЛОНИЈА: Пребројано 99 % гласова, победили сецесионисти

KATALONIJA: Prebrojano 99 % glasova, pobedili secesionisti

22 decembra 2017

Katalonske secesionističke partije osvojile su tesnu većinu u regionalnom parlamentu na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova nakon vanrednih regionalnih izbora.

Tri stranke za nezavisnost zajedno su osvojile 70 mesta, što je dva mesta više od proste većine u parlamentu sa 135 poslanika, prenosi AP.

Stranka bivšeg lidera Karlesa Pudždemona, Zajedno za Kataloniju, osvojila je 34 mesta, republikanska levica ERC 32 mesta, a antikapitalistička stranka CUP četiri mesta. Istovremeno, partija Sijudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije dobila je 37 mesta.

Ovakav rezultat predstavlja udarac za španskog premijera Marijana Rahoja koji je smenio katalonsku vladu i raspisao vanredne izbore nadajući se da će separatisti ostati van vlasti.

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon je rekao da većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobedu „Katalonske republike“ nad španskom državom.

Pudždemon je to rekao u Briselu gde se nalazi otkako je njegovu vladu smenio španski premijer Marijano Rahoj u oktobru nakon što je proglasila otcepljenje od Španije, prenosi Rojters.

Kako navodi AP, on je dodao da EU mora uzeti u obzir da rešenje Rahoja ne funkcioniše, kao i da je on dobio „šamar u lice“ nakon ovakvih rezultata.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milutin says:

    Šta će sad ta fašistička EU. Da poubija taj narod što su glasali za otcepljenje. Za njih važi drugi zakon u odnosu na KiM e to je ta ANARHIJA KOJU SPROVODI FAŠISTIČKA EU I NEMAČKA NA ČELU TE EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *