Kаталонија жели део Шпаније и Француске

Katalonija želi deo Španije i Francuske

26 avgusta 2015

people-take-streets-banner-reading-independence-during-protest-greater-autonomy-cataloniaVeliki skandal rasplamsao se u Španiji nakon izjave ministra pravde katalonske vlade Germa Gorda da bi, u slučaju proglašenja nezavisnosti, Katalonija mogla da uključi u svoj sastav i druge španske teritorije (Valensiju, deo Aragona, Balearska ostrva), kao i deo Francuske.

Pritom je Gordo svojim izjavom izazvao skandal i u Francuskoj.

„Prilikom stvaranja države ne treba zaboraviti celu naciju. Katalonija ne zaboravlja druge teritorije, gde govore katalonskim jezikom“, izjavio je Gordo, govoreći na Katalonskom letnjem univerzitetu u Pradi (Istočni Pirineji). On je objasnio da Velika Katalonija uključuje „Severnu Kataloniju (Rusilon i Serdan — istorijske regione koji se danas nalaze na teritoriji francuskog departmana Istočni Pirineji), Valensijsku stranu, Zapadni pol (deo Aragona, teritorija koja se nalazi blizu granica sa Katalonije) i Balearska ostrva“.

Ovaj stav člana katalonske vlade nije ostao neprimetan kod suseda. Predsednik vlade Aragona Havijer Lamban i šef Valensije Šimo Puing nazvali su predlog Gordoa „besmislenim“, piše list „Pais“.

„Ove izjave su izazvale zabrinutost kako u Vladi, na čijem sam čelu, tako i među građanima koji se osećaju samo kao Španci i Aragonci“, izjavio je Lamban, dodavši da se radi „o potpunom nepoštovanju, gruboj i neodgovornoj poziciji koja se, osim što je u suprotnosti sa zakonom, igra i sa dostojanstvom zajednice i osećanjima ljudi“.

Puing je sa svoje strane ove izjave okarakterisao kao „apsurdne, besmislene, neumesne i veoma neodgovorne“.
„Pristalice nezavisnosti i vlada Rahoja igraju ruski rulet, u koji uvlače špansko društvo“, izjavio je Puing, šef socijalističke partije Valensije.

Socijalisti, Narodna partija i „Građani“ zatražili su objašnjenja od šefa Katalonije Artura Masa, jednog od glavnih pristalica katalonskog suvereniteta.

Poslanik vladajuće Narodne partije Hose Lopes Garido uporedio je namere katalonskog političara koji se sprema da „od Valensijaca i Aragonaca napravi Katalonce“ sa akcijama nemačkih nacista.

(SPUTNJIK)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *