КАТАЛОНСКИ ПАРЛАМЕНТ ПРОТИВ МОНАРХИЈЕ: Осуђују Хуана Карлоса, не признају ни Фелипеа Шестог

KATALONSKI PARLAMENT PROTIV MONARHIJE: Osuđuju Huana Karlosa, ne priznaju ni Felipea Šestog

8 avgusta 2020

KATALONSKI regionalni parlament usvojio je u petak neobavezujući predlog kojim se osuđuje monarhija, a nakon iznenadnog odlaska u inostranstvo bivšeg španskog kralja Huana Karlosa zbog korupcionaške afere.

Tri separatističke katalonske stranke koje imaju većinu u regionalnom parlamentu kritikovale su odluku o odlasku Huana Karlosa u egzil. Separatisti ne priznaju ni kralja Felipea Šestog, aktuelnog monarha.Predlog „Katalonija je republika i ne želi kralja“ usvojen je sa 69 glasova za i 65 protiv, prenosi Rojters.

„Ni Španci ni Katalonci ne zaslužuju tako bučan i smešan skandal na međunarodnom nivou“, rekao je katalonski lider Kvim Tora u parlamentu na vanrednoj sednici.

On je ponovio da Katalonci ne žele kralja i da je odlazak Huana Karlosa farsa.

„Koja vlast će moći da sprovede zakon protiv korupcije ako prihvatimo kraljevsku porodicu koja beži kad je pod istragom zbog uzimanja miliona i miliona evra u strašnim poslovnim komisijama?“, zapitao je Tora.

Kraljevska palata saopštila je u ponedeljak uveče da je Huan Karlos, koji je 2014. godine abdicirao u korist sina, napustio zemlju kako njegove lične afere ne bi uticale na vladavinu njegovog sina.

Vrhovni španski sud pokrenuo je u junu istragu o umešanosti Huana Karlosa u malverzacije sa ugovorom o brzoj železnici sa Saudijskom Arabijom, a švajcarski Tribjun preneo je da je Huan Karlos primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *