КАТАСТРОФА У АМЕРИЦИ: Милиони у опасности – наређена евакуација (ФОТО/ВИДЕО)

KATASTROFA U AMERICI: Milioni u opasnosti – naređena evakuacija (FOTO/VIDEO)

12 septembra 2018

Protiv ove sile ni Amerika ne može!

Dok se ogroman uragan „Florens” približava Istočnoj obali SAD, a u delovima tri američke države naložena je evakuacija, milioni Amerikanaca se pripremaju za možda jedan od najkatastrofalnijih uragana u tom regionu u proteklim decenijama.Direktor Nacionalog centra za uragane Ken Grejem upozorio je da su razmere uragana „Florens” zapanjujuće, prenosi AP.

„Lako bi mogao da pogodi više država. Ne preti samo priobalju”, rekao je Grejem.

Za obilne kiše, poplave i nestašicu struje priprema se i Vašington, čija je gradonačelnica Mjuriel Bauzer proglasila danas vanrednu situaciju, navodeći da je to nužan korak kako bi se obezbedili resursi i podrška s obzirom na višednevne padavine koje se očekuju.

Jutros je, po lokalnom vremenu, „Florens” bio oluja četvrte kategorije, a očekuje se da će se pojačati do petog stepena dok usporava iznad veoma toplih voda okeana kod Severne i Južne Karoline.

Sve ukazuje da narednih dana predstoji snažniji, sporiji, obimniji i vlažniji uragan, navode meteorolozi.

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posledice, napominje AP.

Oluja se trenutno nalazi oko 640 kilometara južno od Bermuda i kreće se brzinom od oko 210 kilometara na sat.

Očekuje se da će se glavni deo padavina sručiti duž obale, gde je nivo mora već porastao u četvrtak petak i subotu plaveći više država i izazivajući poplave opasne po život.

Prema prognozama, oluja će se sručiti u petak najverovatnije u Severnoj Karolini, u blizini granice s Južnom Karolinom.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u Južnoj i Severnoj Karolini, što olakšava pružanje federalne pomoći.

Naložena je evakuacija milion i po stanovnika u priobalnim delovima Južne i Severne Karoline, kao i Virdžinije.

„Vašington post” navodi da je ovako obimna evakuacija naložena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio je da će „oko uragana” preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave.

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu, a odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te držzave Čarlston.

Mekmaster je procenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

„Ovo je veoma opasna oluja. Moramo je shvatiti krajnje ozbiljno. U važnoj smo i smrtonosnoj šahovskoj igri sa uraganom Florens”, rekao je on danas novinarima.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije za delove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gde živi 245.000 stanovnika.

On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje Virdžinije.

Na očekivanoj putanji uragana nalazi se i nekoliko nuklearnih centrala, jame sa pepelom i drugim industrijskim otpadom, kao i otpadom sa farmi.

(Tanjug)

KOMENTARI10 komentara

 1. pravda says:

  Ameriku samo Bog i Rusija mogu zaustaviti.Dace Bog,amerika ce prestati da postoji,a covecanstvo naci mir.

 2. Zoran says:

  Verujte, iz nekog razloga dizu veliku galamu vise nego sto treba. A to raseljavanje je super. Zamislite kad milion kupi benzin iz cuga, pa baterije, pa lampe,... Videli smo kako izgleda posle jedn oluje, a pratio na internetu. Na internetu moarlo bi bar poal prozora da bude polomljeno. Atamo...NISTA. Ni popadale grane. Isli u roku od nedelju dana. Nisu oni bas toliko brzi...jedino nestan estruja pa cekas...nedelju dana...

 3. mrak says:

  Bese cmizdrenje, kukumavcenje, propaganda i senzacionalisticko najavljivanje one jedne oluje, ne znam kako se zvase, ima ih tamo sijaset svako malo, prenosio cnnn direktno! Iskidasmo se od smeha, ono ni Volt Dizni ne bi bolje uradio, smejurija jedna! A trgovci trljaju zadovoljno ruke! Kiceraj i senzacinoalizam kao i uvek u amerikenjstini.

 4. CrveniKmer says:

  Nesrećan narod. Kod njih je i rat i beda i kataklizme prilika za biznis.Ljudski i moralni deo američke svesti (makar i minijaturni) ipak mora osetiti grižu savesti za desetine miliona pobijenih naroda Azije, Afrika i Evrope, uništene i raskomadane države, ubijanje nedužnih nacija nuklearnim bombama...Bog sve vidi ali sve ne prašta. Jer i starci koji cvikaju od Florensa, s ponosom napominju da su veterani Vijetnama iako su demonski uništili jednu zemlju, narod, na najokrutniji način ove civilizacije.

 5. milorad says:

  Mislim , javlja mi se da će u vašingtonu da pada kiša.Oni nisu svesni JOŠ, da je sve ovo samo povratna sprega užasa koji čine redom po svetu i da im se to vraća , ali ovoga puta to ide po ubrzanom postupku.Ako ovako nastave kao do sada , ovo što im se dešava je samo blagi uvod u PRAVI haos koji im sledi.I to SVIMA tamo, nema više kriv je,nije kriv, nema vremenea za to, ko je u redu ništa mu neće biti, zna munja de treba da rokne.

 6. cile says:

  CITAM OVE KOMENTARE,NE ZNAM STA BIH REKAO,PRVO MORA SE ODVOJITI POLITIKA AMERIKE OD NARODA,JER ONI BAS I NE PODRZAVAJU ZVANICNU POLITIKU,DRUGO ZIVIM U AMERICI VEC 19 GODINA,TAKO DA ZNAM KAKO IZGLEDA KADA UDARI URAGAN KATEGORIJE 4,TAKO DA NIJE TO SAMO PROPAGANDA KAKO MNOGI KOMENTARISU,

  • mrak says:

   Setite se samo kako je bilo pre neki mesec, isto tako 'uka i halabuka, nacrtale se cnn-ovce svuda po "kriticnim" tackama da izvestavaju o "katastrofi" a ono, mucak. Gledalo smo satima direktan prenos jer su najavljivali maltene smak sveta, sve smo videli, a i odlicno znamo kako ZAISTA udara uragan 4 i 5. Udarilo je na Dominiku, cini mi se, na Gvadelupu, i jos nekoliko manjih ostrva tamo na Karibima, oni su mnogo gadno prosli, ali ne i amerikanci.Tamo je sve viznis i senzacionalizam kad treba skrenuti direktne poglede sa onoga sto sadisti rade.

 7. rajkoo says:

  Oni nas iz aviona, Bog njih sa neba. Za sada je sigurno da njihovi avaksi nisu registrovali Boziju pravdu pa narod strada. Kod njih je to biznis a kod nas pitanje opstanka.

 8. Filip says:

  U ptanju je preterivanje da bi imalo o cemu da se razglaba na cnn-u. Čim udari u obalu uragan će da se smanji na kategoriju 2!

 9. Deda Micko says:

  Kad god nešto kažu, Amerikanci lažu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *