КАТОЛИЦИ У ШОКУ: Папа кориговао БОГА

KATOLICI U ŠOKU: Papa korigovao BOGA

18 jula 2017

U svom govoru pred mnoštvom svojih vernika (ali njegove reči dospele i u širu javnost) na trgu Svetog Petra u Vatikanu (7 juna 2017 god.) na temu: „Roditeljska Gospodnja briga  – izvor naše nade“, Francisko Bergoljo doslovno izjavio:

„Draga braćo i sestre, nikada nismo sami. Možemo biti daleko, neprijateljski (raspoloženi); možemo čak reći da smo bez Boga. Ali Jevanđelje Isusa Hrista nam otkriva da Bog ne može biti bez nas. On nikada neće biti Bog bez čoveka; On je taj koji ne može biti bez nas, i ovo je velika misterija“ [1], prenosi pres-služba „svetog“ trona Holy See Press Office papine reči.

Na Prvom vatikanskom koncilu, 1870. godine, kog Latini smatraju vaseljenskim, katolička „crkva“ priznala lažno učenje o papinoj nepogrešivosti za dogmat. Jedna od njegovih odredaba glasi: „Papa je nepogrešiv kao Bog“. Saborska uredba kaže, „Papska nepogrešivost je dogma Katoličke crkve koja govori da papa ne može pogrešiti kada govori ex cathedra, tj. obavlja svoju službu kao pastir i učitelj svih hrišćana, konačno odlučuje na osnovu svoje najviše apostolske vlasti da se cela Crkva treba pridržavati nauka o veri i moralu, onda on na osnovu božanske podrške, koja mu je obećana u licu blaženog Petra, poseduje onu nepogrešivost kojom je božanski Spasitelj hteo da bude opremljena Njegova Crkva“ (Pravoslavlje, rimokatolicizam, protestantizam, sektaštvo TSL., 1992) [2].

Dakle, iz ove uredbe proizilazi da je papa besprekorni učitelj vere i pobožnosti. Ali da li je stvarno tako? Da li rimski pontifik nepogrešivo uči o Hristovoj veri? Naravno da ne. Nedavno, rimski papa još jednom to potvrdio, da zapravo efektivno udara u katolički pseudo-dogmatizam papske nepogrešivosti.

Ali ako Bog ne može bitisati bez čoveka, ako ne može biti Bog bez čoveka, onda:

1) nije svemoguć;

2) nije samobitan.

I prva i druga tvrdnja predstavljaju bogohuljenje protiv Tvorca. Mitropolit Makarije (Bulgakov) u „Pravoslavno-dogmatskom bogoslovlju“ objašnjava: „Bog je večni Duh, sveblagi, sveznajući, svepravedan, svemoćan, sveprisutan, nepromenljiv, samobitan, sveblažen“.

1) Svemogućstvo pripisuje se Bogu, u smislu da On ima neograničenu moć da čini sve što može hteti svojom savršeno svetom, savršeno dobrom, savršeno pravednom, savršeno mudrom, savršeno neizmenljivom prirodom. On ne može hteti nešto, što bi bilo u suprotnosti sa njegovim večnim bićem i neizmenljivim svojstvima i nad svime ima vlast [3] dopunjuje i Prepodobni Justin Novi Ćelijski.

Blaženi Teofilakt ove reči ovako tumači: „Ne zahtevajući ništa, on sam svakom daje disanje. Dva dokaza o božanstvu, naime, Bogu ne treba ništa i svakom daje sve“ (tumačenje Dela Ap.). Ne zahtevajući ništa, On ne treba ni čoveka za Svoju egzistenciju i bitisanje.

Sveti Jovan Zlatousti piše: „Brižljivo čuvajmo zdrave dogmate i zarobljenike jelinskih zabludi učiti sa krotošću, kako ne bi narušili uspostavljeni od Spasitelja red, ne klanjati se stvorenjima stvorenim za naše dobro i spasenje. Neka Jelini (Grci) ponavljaju (njihova lažna učenja) čak do iznemoglosti, gromko kličem da je sve ovo stvoreno za ljudski rod da u potpunosti svime bude zadovoljan (iako) Stvoritelju nisu bila potrebna ova stvorenja, ali da bi Njegovu ljubav pokazao prema nama, On je stvorio sve ovo pokazujući nam kako ceni ljudski rod i (uči nas) da mi, vođeni ovim, odajemo odgovarajuće Mu poklonjenje (i počast)“ (Sv. Jovan Zlatousti. Beseda-6 Tumačenje na Knjigu Postanja).

Sveti Nikodim Svetogorac piše: „Bogu ne treba nikakvo dobro sa strane, jer je On sam Sebi dovoljan i sveblažen. Stoga, ako je blagoizvoleo da na nas izlije neizrecivu dobrotu i ljubav, On to nije izlio radi Sebe očekujući dobro od nas, već nas radi i radi našeg dobra“. (Nevidljiva borba, Drugi deo, Poglavlje 3). Dakle, Bog nije imao potrebe za čovekom, imajući izvor blaženstva i zadovoljstva u Samom Sebi.

Novo laži-učenje „nepogrešivog“ pape izazvalo konfuziju i neprijatnost čak i među samim papistima. Pa tako Džon Pol Minan (John Paul Meenan), profesor teologije na katoličkom koledžu „Centar Bogomaterine Mudrosti“ u istočnom Ontariju (SAD), u jednom intervjuu izjavljuje da ga je zbunila kategorična i nedvosmislena papska maksima, posebno druga fraza „Bog ne može biti Bog bez čoveka“. Posle svega, takođe i mnogi drugi katolički teolozi i vernici počeli su dovodili u pitanje Franciskovu nepogrešivost [4] prenose čak i hrvatski mediji koji zbog govorne mane ili neznam čega (tu ću temu u narednom periodu jednom obraditi, pa tog papu, inače njihovog verskog poglavara ne nazivaju kao čitav svet, već na nekom njihovom iskvarenom hrvatijanskom jeziku zovu – Njofra, ili kako li već…?).

Drugi verodostojni katolički teolog poznat Life Site News-u, koji želi da ostane anoniman je objasnio: „Zbog Inkarnacije Gospoda našega Isusa Hrista, istina je da Bog ostaje trajno sjedinjen sa čovečanstvom, kroz ljudsku prirodu Isusa Hrista, Drugog Lica Svete Trojice“.

„Ipak, Bog nema apsolutno nikakvu potrebu za čovečanstvom, naš odnos sa Bogom kompletno zavisi o toj besplatnoj izobilnoj beskonačnoj Božjoj Ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga“, dodao teolog.

Sveti Irinej Lionski (130. – 208. god.) episkop, sveštenomučenik i Crkveni Otac,u svom poznatom delu „Protiv jeresi“ piše:

U početku nije bilo zato što je On imao potrebu za čovekom, da je Bog oblikovao Adama, nego zato da ima nekoga na koga će izliti Svoj blagoslov. Jer ne samo pre Adama, nego i pre stvorenja, Reč je slavila Oca dok je prebivala u Njemu i bila je slavljena od Oca.

Sveti Irinej dodaje:

Kada ljudi stoje u svetlu, nisu oni ti koji iluminiraju svetlo i uzrokuju da ono sjaji, nego su oni iluminirani i sjaje zbog njega. Bez da mu bilo što doprinose, dobijaju od svetla i ono ih uzdiže. Tako je kad se služi Bogu, naše služenje ne doprinosi Bogu, jer Bog nema potrebe za ljudskim služenjem, ali onima koji Mu služe i slede Ga, Bog daje život, nepotkupljivost i večnu slavu [5], analizirajući papine reči rekao anonimni katolički bogoslov.

Zapravo, Bogu, da bi bio Bog ne treba ništa. Ovo je učenje Hristove Crkve – koja je, stub i tvrđava istine [6].

Nova papina jeres još jednom potvrđuje primedbu Svetog Jovana Kronštatskog upućenu svom papstvu kao instituciji: „Papa je umislio da je glava Crkve i njen osnivač, pa čak i Hristov namesnik, što je apsurdno i bez ikakve doslednosti. Otuda sva papska sujetnost i njihova davnašnja pretenzija za prevlašću i samovoljnim upravljanjem svom Vaseljenskom Crkvom. Pa, tako su pape i učinile u svojoj papskoj crkvi unevši razne trikove, lažne dogmate koje dovode do fašljive (lažne) vere i u životu… „(Živi kolos. Izvodi iz dnevnika 1907-1908 god., Sankt-Peterburg, 1909, str 35) [7]

„Bog ne može biti Bog bez čoveka“, tako razmišljaju demoni i iz tog razloga se bore za čoveka. Bog je čoveka stvorio Ljubavlju iz Ljubavi i za umnožavanje Ljubavi, kroz Hrista, u Hristu, Čovek može biti Sin i Bog. T.j. kroz Sliku (Podobije) Božije dolazi do „Oboženja“ u Identitetu (Azъ rѣhъ: bozi este i sыnove Vыšnяgo vsi).

Kada se Vaseljena počne rukovoditi ovim Parametrima, moguće da će tada i među nama zavladati Božija Ljubav i na nama (čovečanstvom) konačno biti Božiji blagoslov.

===

Napomene:

1./. https://gloria.tv/article/Sxp8CZYBsQC32a7LJAxdYGijW

2./. https://www.bitno.net/vjera/pitajte-svecenika/papina-nezabludivost/

3./. https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/21/

4./. http://hrvatskikrsnizavjet.com/1032-2/

5./. https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-says-god-cannot-be-god-without-man.-and-we-need-another-clarif

6./. 1 Timoteju 3, 15

7./. http://www.christian-spirit.ru/1926-novoe-lzheuchenie-nepogreshimogo-papy-bog-ne-mozhet-byt-bogom-bez-cheloveka.html

(za Vaseljensku preveo Slaviša Lekić, sveštenik)

KOMENTARI9 komentara

 1. arso says:

  Nista novo o Papi i katolicima, njihove crkve su pune satanizma i njegovih simbola, ali u Svetom pismu pise da ce na kraju vremena, a to je upravo sada, okupiti sve religije u jednu ,a one koji se budu protivili isti recept ko u srednjem veku. Isis koji je takodje jezuitska tvorevina, koristi iste principe i postupke ko katolici u srednjem veku,i ne samo srednjem vec u svom vremenu njihovog "postojanja". Jesn ujedinjenja je blizu. 500 godina od protestanizma, pobeda papstva, proslava...

 2. M says:

  Papa Franjo se prekombinirao po ne vec prvi put,kao nekoc Seki u nogometu koji je na kraju predriblao i samoga sebe i ostao bez lopte.A papa Franjo hoce predriblati i samog Boga.Nejde to!

 3. Baraba says:

  Vera u sebe je najaca, ovo sto popovi propovedaju je ispiranje mozga

 4. Za Srbiju says:

  Najpre treba shvatiti da katolička crkva i Papa nemaju veze sa Bogom, već da predstavlja Satanu i vode rat protiv Boga na zemlji. Tako sve postaje jasno i logično.

 5. goran says:

  Ovo sto sad govori Papa, preuzeto je iz judaizma koji su mnogi definisali kao kult "samoljublja". Postoji predanje da su jednom razgovarali Bog i jevrejski rabin. I na kraju je Bog priznao da je rabin pametniji od njega. U tom pravcu ide i hriscanstvo.

 6. Lazar says:

  Nije ovo prva glupost od arhijeretika, a verujem da nije ni zadnja. Njih treba ignorisati i ne zamarati se sa budalama...

 7. Hrvomor says:

  vatikanski bolesnici

 8. Way says:

  Eto vidite draga braćo sve zablude, obmane i samoobmane od strane poglavarštine jedne crkve koja treba da je katolička (saborna). Zato se ta jedna crkva i raspala raspadom rimskog carstva na istočnu i zapadnu kao i samo svetovno carstvo. E žal je Bogu i ljudima. Oni i ubiše apostola Petra da bi na njegovim kostima izgradili crkvu po Hristovom obećanju:"Petre ti si stena i na tebi ću sagraditi Svoju crkvu." Manijaci i ludaci oni to i bukvalno učiniše, i tvrde da su po ovom obećanju naslednici apostola Petra i njegove stolice, ali su pred Bogom samo ubice i bludnica u crvenom koja se napila krvi svetih.

 9. milan says:

  Mislim IPAK da su reakcije pre brze i promisljene nedovoljno na reci Pape! Ako ce mo Papu staviti/shvatiti kao/ u kategoriju antihriscanstva i nekoga kome je stalo do onostranog tada i kritike takve kakve jesu imaju smisla. Ne bih tako,,,moze se njegova izreka tumaciti i niceovski; Pucanstvo, vernici SVI, trazim COVEKA jer bez coveka nema niti Boga! Uopste nije spomenuo frustrirajucu SUMNJU u nesto samo po sebi razumljivo, kao sto je bozija samodostatnost. Rigiditet jeste ono sa cime se Papa stalno sukobljava u institucijama Crkve, glavama prerano ostarelih popova-svecenika, kako jedne tako i ostalih. Znate onu pricu iz Spanjolske kada je pop stalno dozivao Isusa da dodje da mu pomognu da rresi probleme nedovoljno poslusnih vernika i jednog se dana javi Isus i rece; Evo mene dodjoh da ti pomognem! Pop ce Isusu! Jos si mi samo ti nedostajao!!! Zato molim lepo bez podmetanja i uvaljivanja COVEKU-Papi nesto sto niti je rekao niti mislio! Pravoslavac sam i to pravi Ortodiksni!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *