Katolička crkva: Ne odustati od tužbe protiv Srba ili mogu da se očekuju novi ratovi

Katolička crkva: Ne odustati od tužbe protiv Srba ili mogu da se očekuju novi ratovi

10 juna 2013

1344076154-olujaKomisija lustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) pozvala je Hrvatsku da zbog nedoslednosti Haškog tribunala ne odustane od optužbe protiv Srbije za genocid, jer je to neophodno zbog mira na ovim prostorima, dok bi se u suprotnom mogli očekivati novi ratovi.

„Nužno je pred jednim ozbiljnim, neeksperimentalnim međunarodnim sudištem tražiti pravdu i ustanoviti pravilo za budućnost, a to je da se sukobi rešavaju sudom, a ne ratom. Takođe da oni koji započinju agresivni rat snose posledice. U protivnom, možemo očekivati nove ratove, jer sve upućuje na to da se zločini isplate: što se osvoji ostaje agresoru, a žrtve odgovaraju zato što su se branile“, piše u Izjavi koju su u Zagrebu predstavili predsednik Komisije, sisački biskup Vlado Košić i član Gordan Črpić“.

„Ako međunarodna zajednica nije spremna kroz ad hoc Sud u Hagu postavi trajnije temelje mira na ovim prostorima, kako se to nazire iz pojedinih optužnica i presuda, onda tu odgovornost na sebe mora preuzeti Hrvatska, ako ni zbog čega drugog, onda zbog pijeteta prema žrtvama i sprečavanja ponavljanja dela“, navodi Komisija.

Komisija ističe da je iznenađena presudom Stanišiću i Simatoviću posebno zbog činjenice da nijedan zvaničnik Srbije i vrha JNA nije proglašen delom udruženog zločinačkog poduhvata.

„Ne možemo se oteti utisku da je riječ o celovitoj amnestiji Srbije odnosno njenog vojnog, obavještajnog i političkog vođstva za rat u bivšoj Jugoslaviji“, ističe Komisija.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *