КАТОЛИЧКА ЦРКВА У АУСТРИЈИ одбила хрватске бискупе да служе мису у Блајбургу

KATOLIČKA CRKVA U AUSTRIJI odbila hrvatske biskupe da služe misu u Blajburgu

9 marta 2019

Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što se ova misa politički instrumentalizuje, saopštila je u petak tamošnja Katolička crkva.

„Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“, stoji u pismu koje je potpisao sekretar biskupije u Klagenfurtu, monsinjor Engelbert Gugenberger, prenosi „Indeks“.Kažu da misa na Blajburgu šteti ugledu Katoličke crkve

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

„Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom da posluži kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj prebaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašizmu“, stoji u saopštenju.

Kako se nadalje navodi u saopštenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Blajburga, koja je trebala da bude održana 18. maja ove godine, donesena je nakon „temeljne analize“ skupa 2018. kao i „brojnih razgovora“ između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije, u kojima su učestvovali i vernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih bezbednosnih organa.

Stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole

„Analiza mise 2018. je pokazala da uslovi za davanje dozvole, koje je pre toga postavio biskup Švarc, u najvećoj meri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni“, stoji u saopštenju.

Iako se skup održava na privatnom posedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

Austrijska država je od prošle godine počela pojačano kritički da se odnosi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika Evropskog parlamenta.

Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. Karital says:

  Sve je to Plenkovićevo maslo?

  • Ivana says:

   Dođite u Srbiju Vučko će vam sve dozvoliti.

 2. milorad2 says:

  Austrij se plaši ustaškog pokreta i njegovog uticaja koji se povećava u političkom životu te države, plus hrvatski iseljenici menjaju demografsku sliku južne austrije:).Nije teško zamisliti neke separatističke pokušaje u nekoj budućosti austrijske države ili bar teške probleme sa susednim državama zbog lokacije ustaškog pokreta u austriji.S obzirom na brutalnu i krvožednu istoriju tog nacističkog društva svako ko ima 1 gr.mozga će pokušati da ih suzbije čim krenu da jačaju, i austrijanci vrlo pametno TO i rade:)Ovo su samo uvodne radnje, jer ustaški pokret je dokazano nacistički a austrija ima vrlo stroge antinacističke zakone i mislim da je samo pitanje vremna kada ćeoni početi bezobzirno i efikasno da se primenjuju na ustaše u austriji, ako oni ne spuste loptu i smanje svoje aspiracije u austriji:)

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  KROmanjonske konjine ! Vi ste rođeni samo da služite ko konjušari Austrijancima, čim niste u štalama na slobodi se ponašate ko nevakcinisani kerovi. Druga terapija koja vam koristi je Mladićeva terapija iz 1992. - masovno preplivavanje reke Save usred zime. Mislim da je upravo to najuspešnija terapija za vas KROmanjonce...a nešto mi se čini da vam uskoro sledi završna terapija na Dravi :-)))

 4. miros says:

  Pa Austrijanci su pametan narod iz rusevina i pepela stvorise ponovo jaku drzavu i nece valjda dozvolitida im neko sada kvari imidz zarad necije fix ideje da su postali zrtve tamo nekih ludih komunista kojiih nisu voleli sva ta njihova zlodelakoja su pocinili?!!!Svi ti koji potenciraju taj skup i komemoraciju u Blajburgu nisu prijatelji ni sebi a kamoli austrijancima a pogotovo ne nama U moje ime hvala katolickoj crkvi iz kgl.koja nije dala odobrenje za jos jedan cirkus u reziji nove NDH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *