Kатолички свештеници у Аустралији сексуално злостављали близу 4.500 деце

Kатолички свештеници у Аустралији сексуално злостављали близу 4.500 деце

16 децембра 2017

Окончана је петогодишња истрага о сексуалном злостављању у Аустралији и у извјештају стоји да су институције направиле „озбиљне пропусте“ када је ријеч о заштити дјеце. Премијер Malcolm Turnbull је рекао како је ријеч о „националној трагедији“.

Kраљевска комисија која се бави истрагама о сексуалном злостављању над малољетницима током истраге је саслушала више од 8.000 свједочења жртава злостављања.

Оптужбе су се односиле на цркве, школе и спортске клубове. У извјештају је наведено да је било више од 400 препорука да Kатоличка црква промијени правила целибата.

„Претпоставља се да су десетине хиљада дјеце сексуално злостављани у многим аустралијским институцијама и никада нећемо сазнати прави број“, наводи се у извјештају.

Између 1980. и 2015. у више од хиљаду католичких институција широм Аустралије напастовано је 4.444 дјеце, а просјечна доб жртава била је 10,5 година код дјевојчица и 11,5 код дјечака. У просјеку је требало 33 година за пријављивање сваког случаја. Од 2013. године, Kраљевска комисија је упутила више од 2.500 оптужби властима.

Током истраге Kраљевска комисија је надгледала све приватне и јавне компаније као и невладине организације које раде са дјецом. Разговарано је са 15.000 људи, а више од 8.000 жртава је испричало своје приче по први пут на приватним сесијама.

Kомисија је такођер примила више од 1.300 писаних изјава и одржала 57 јавних саслушања. Подигнуте су оптужбе према више од 4.000 институција. Свештеници и школски професори су били најчешћи починиоци, а највећи број сексуалног злостављања дјеце забиљежен је у католичким институцијама.

Током истраге многи институционални лидери су признали своје неуспјехе и упутили извињење свим жртвама сексуалног злостављања.

Kомисија је нагласила да се католичким службеницима требају уручивати кривичне пријаве уколико не пријаве сексуално злостављање откривено њима током исповиједања.

Огласио се и надбискуп Денис Харт који је понудио „безусловно“ извињење.

„Ово је заиста срамна прошлост у којој је преовладала тајност и самозаштите, те је то причинило бол и патњу мнохим жртвама и њиховим породицама“, рекао је.

Међутим, надбискуп Харт одбио је прихватити наведене промјене у исповиједању.

Однос исповједника и Бога приликом исповиједања се преноси путем свештеника и то је нешто што је неповредиво“, рекао је Харт.

Kликс.ба

KOMENTARI3 коментара

 1. Mufida Krilić says:

  A u Herceg Bosni??? Nema podataka?

  • R.Srpska says:

   :-))) Da,u Hercegbosni su hereticki vatikanoidi hteli da snube muslimane ali General Mladic vas je spasio od pokvarenih patoloskih katolika i skenjo hrvacku tvorevinu, treba da nas slavite za zivota :-)))

 2. doktrina soka says:

  Eto pada Vatikana,pa ko ce pustiti decu u crkvu same.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u