Kатолички свештеници у Аустралији сексуално злостављали близу 4.500 деце

Katolički sveštenici u Australiji seksualno zlostavljali blizu 4.500 dece

16 decembra 2017

Okončana je petogodišnja istraga o seksualnom zlostavljanju u Australiji i u izvještaju stoji da su institucije napravile „ozbiljne propuste“ kada je riječ o zaštiti djece. Premijer Malcolm Turnbull je rekao kako je riječ o „nacionalnoj tragediji“.

Kraljevska komisija koja se bavi istragama o seksualnom zlostavljanju nad maloljetnicima tokom istrage je saslušala više od 8.000 svjedočenja žrtava zlostavljanja.

Optužbe su se odnosile na crkve, škole i sportske klubove. U izvještaju je navedeno da je bilo više od 400 preporuka da Katolička crkva promijeni pravila celibata.

„Pretpostavlja se da su desetine hiljada djece seksualno zlostavljani u mnogim australijskim institucijama i nikada nećemo saznati pravi broj“, navodi se u izvještaju.

Između 1980. i 2015. u više od hiljadu katoličkih institucija širom Australije napastovano je 4.444 djece, a prosječna dob žrtava bila je 10,5 godina kod djevojčica i 11,5 kod dječaka. U prosjeku je trebalo 33 godina za prijavljivanje svakog slučaja. Od 2013. godine, Kraljevska komisija je uputila više od 2.500 optužbi vlastima.

Tokom istrage Kraljevska komisija je nadgledala sve privatne i javne kompanije kao i nevladine organizacije koje rade sa djecom. Razgovarano je sa 15.000 ljudi, a više od 8.000 žrtava je ispričalo svoje priče po prvi put na privatnim sesijama.

Komisija je također primila više od 1.300 pisanih izjava i održala 57 javnih saslušanja. Podignute su optužbe prema više od 4.000 institucija. Sveštenici i školski profesori su bili najčešći počinioci, a najveći broj seksualnog zlostavljanja djece zabilježen je u katoličkim institucijama.

Tokom istrage mnogi institucionalni lideri su priznali svoje neuspjehe i uputili izvinjenje svim žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Komisija je naglasila da se katoličkim službenicima trebaju uručivati krivične prijave ukoliko ne prijave seksualno zlostavljanje otkriveno njima tokom ispovijedanja.

Oglasio se i nadbiskup Denis Hart koji je ponudio „bezuslovno“ izvinjenje.

„Ovo je zaista sramna prošlost u kojoj je preovladala tajnost i samozaštite, te je to pričinilo bol i patnju mnohim žrtvama i njihovim porodicama“, rekao je.

Međutim, nadbiskup Hart odbio je prihvatiti navedene promjene u ispovijedanju.

Odnos ispovjednika i Boga prilikom ispovijedanja se prenosi putem sveštenika i to je nešto što je nepovredivo“, rekao je Hart.

Kliks.ba

KOMENTARI3 komentara

 1. Mufida Krilić says:

  A u Herceg Bosni??? Nema podataka?

  • R.Srpska says:

   :-))) Da,u Hercegbosni su hereticki vatikanoidi hteli da snube muslimane ali General Mladic vas je spasio od pokvarenih patoloskih katolika i skenjo hrvacku tvorevinu, treba da nas slavite za zivota :-)))

 2. doktrina soka says:

  Eto pada Vatikana,pa ko ce pustiti decu u crkvu same.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *