Католички свештеник на удару што је земљотресе у Италији назвао Божијом казном за хомосексуалне везе

Katolički sveštenik na udaru što je zemljotrese u Italiji nazvao Božijom kaznom za homoseksualne veze

7 novembra 2016

84287

JEDAN italijanski sveštenik nazvao je nedavne zemljotrese u Italiji „božjom kaznom zbog stupanja u homoseksualne zajednice“, što je izazvalo burnu reakciju u Vatikanu, koji je tu izjavu ocenio uvredljivom i za vernike i za ateiste.

Sveštenik Đovani Kavalkoli, poznat po svojim ekstremnim stavovima, spornu izjavu dao je u nedelju, kada je centralnu italijansku pokrajinu Umbriju pogodio snažan zemljotres magnitude 6,5.

On je za katolički „Radio Marija“ (Radio Maria) rekao da su zemljotresi „božja kazna za uvredu porodice i dostojanstva braka stupanjem u homoseksualne i vanbračne zajednice“. Nekoliko dana kasnije ta radio-stanica se ogradila od te njegove izjave.

Kavalkolijeve reči izazvale su oštru reakciju Vatikana, koji je sinoć u saopštenju ocenio da je nazivanje Boga „osvetnikom“ deo „paganske tradicije iz prehrišćanskog doba“.

Državni podsekretar Vatikana, italijanski nadbiskup Anđelo Beču, ocenio je da je ta izjava „uvreda za vernike i skandalozna za ateiste“.

On je zatražio oproštaj od žrtava zemljotresa i poručio da imaju solidarnost i podršku pape Franciska.

Kavalkoli je, međutim, za drugu radio-stanicu ponovio da su zemljotrese izazvali „ljudski grehovi“ i pozvao Vatikan da „preispita svoje učenje“.

Italija je jedina velika evropska zemlja koja zbog oštrog protivljenja Crkve nije donela nijedan zakon o istopolnim zajednicama, ali je u julu uvela institut građanske zajednice koja nije izjednačena sa brakom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *