Katolički sveštenik priznao da je zlostavljao više od 100 dečaka

Katolički sveštenik priznao da je zlostavljao više od 100 dečaka

1 avgusta 2013

KatoličkiJedan katolički sveštenik je tokom terapije priznao šokantne detalje koje je krio godinama: zlostavljao je više od 100 dečaka, uključujući petogodišnjeg brata, imao je odnose sa muškim prostitutkama i posećivao je gej striptiz klubove.

Priznanja velečasnog Rubena Martinesa uvrštena su među bezmalo 2.000 stranica juče otpečaćenih tajnih dokumenata o sveštenicima, kaluđerima i časnim sestrama koji su optuženi za zlostavljanje dece dok su radili u Los Anđelesu.

Ti dokumenti, koji su objavljeni u okviru uslova iz jednog vansudskog sporazuma, vrednog 660 miliona, koji je postignut 2007, predstavljaju prvi uvid u ono što se u verskim krugovima znalo o ljudima koji su postavljeni da rade u rimokatličkim školama i parohijama u oblasti Los Anđelesa.

Dokumenti pokrivaju pet različitih verskih redova iz kojih potiče 10 sveštenika ili kaluđera i dve časne sestre protiv kojih su podnete tužbe zbog zlostavljanja dece. Oni su u periodu od 50-ih do 80-ih godina, navodno, zlostavljali 21 žrtvu.

Martinesov dokument, koji ima više od 500 stranica, jedan je od najsadržajnijih i u njemu je prikazana strašna slika o čoveku koji je bio problematično dete i postao sveštenik da bi zadovoljilo autoritarnog oca.

Katolička crkva se nagodila sa osam Martinesovih žrtava 2007, ali nije imala mnogo dokumentacije o njemu. Međutim u beleškama sa terapija i psihijatrijskih procena postoji obilje detalja, pa se tako vidi kako je crkva potrošila desetine hiljada dolara pokušavjući da ga izleči od pedofilije, navodi AP.

U psihijatrijskom izveštaju iz 1993. Martines je priznao da je počeo sa zlostavljanjem dece 1970. kada je počeo da se igra „jahanja“ sa dečacima koje je držao u krilu.

Martines u dokumentima kaže da je prestao sa „direktnim seksualnim kontaktom“ sa dečacima 1982. kada se jedna majka požalila, a sa dodirivanjem dečaka – posle žalbe podnete protiv njega 1986. godine.

Nije jasno da li je njegov verski red znao za žalbe, ali je Martines negde u vreme prve žalbe počeo svake nedelje da ide na terapije kod psihijatra. U program za lečenje ljudi sa seksualnim poremećajima ušao je posle druge žalbe 1986.

Godine 1991. lečio se pet meseci u bolnici spcijalizovanoj za sveštenike sa problemima u Novom Meksiku. Posle toga je premešten u parohiju u malom mestu Vestmorland u Kaliforniji, gde je imao običaj da se vozi čak do San Dijega da bi posećivao muške prostitutke.

Dve godine kasnije je sklonjen iz parohije, ušao je u program seksualnih prestupnika i posle toga se do kraja karijere bavio samo administrativnim poslovima. On danas ima 72 godine i njegova poslednja poznata adresa je u Oklendu, u Kaliforniji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *