КЕНЕДИ ВИШЕ НЕ ЖЕЛИ ДА ЋУТИ: Ма какво Арапско пролеће! ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ због чега рушимо Асада!

KENEDI VIŠE NE ŽELI DA ĆUTI: Ma kakvo Arapsko proleće! OVO JE PRAVI RAZLOG zbog čega rušimo Asada!

27 februara 2016

Mourners+Pay+Their+Respects+Wake+Eunice+Kennedy+oxKU2saUvoTlDa će primirje u Siriji biti teško postići, niko od potpisnika u Moskvi i Vašingtonu nije sumnjao. Ali alternativa primirju jedino je nastavak nasilja i rata, a u njega Amerika ne želi direktno da se uvlači.

A kako su Asadove snage u velikoj ofanzivi i na putu prema konačnoj pobedi (barem u onom najvažnijem, severozapadnom i južnom delu zemlje), a odbrambene islamističke jedinice u rasulu, primirje i politički pregovori su najviše što u ovom trenutku SAD mogu dobiti.

Međutim, jasno je kako obe svetske velesile računaju i na mogućnost propasti dogovora i „planovi B“ u tom slučaju sigurno postoje. O onom američkom javno je progvorio Pentagon, a državni sekretar Džon Keri je, ne želeći ići u javnost sa detaljima, izjavio kako on „plan B“, ide u smeru podele Sirije.

O ruskom rezervnom planu za sada se samo nagađa ali verovatno ni on nije daleko od ovog američkog, barem kada je reč o unutrašnjoj teritorijalnoj podeli Sirije tj. njenoj federalizaciji.

Zapravo, dogovor o primirju ponajpre mogu uništiti regionalne države Turska i Saudijska Arabija posredstvom oružanih grupa koje na terenu i nadziru. Tako je baš nekoliko brigada tzv. Slobodne sirijske vojske (SSV), koju podržavaju SAD i monarhije Persijskog zaliva, odbacilo potpisani američko-ruski dogovor. Kao glavni razlog odbacivanja plana naveli su najave nastavka bombardovanja jedinica „Džabat al-Nusreod“ strane sirijske vojske i ruskog vazduhoplovstva.

Upravo se u ovoj konstataciji ogleda sva složenost pitanja razdvajanja tzv. umerene sirijske opozicije od terorističkih grupacija. Ta izjava i de facto potvrđuje neposrednu povezanost delova SSV s „Al-Nusrom“ i njenim ogrankom „Ahrar aš-Šam“ kojeg, uzgred, podržava Saudijska Arabija. Ova poslednja formacija takođe se oglasila saopštenjem o odbacivanju primirja, i to po istom obrascu kao i spomenute brigade SSV.

„Slobodna sirijska vojska“ usprkos brojnim nastojanjima SAD i njenih regionalnih saveznika, do sada se nije uspela iz amorfne formacije preobraziti u kompaktnu organizaciju sa jedinstvenom političkom platformom. Nju povezuje jedino želja za svrgavanjem s vlasti predsednika Bašara al-Asada). SSV čini 60-ak različitih brigada i bataljona, od kojih samo tri nemaju nikakve veze s „Džabat al-Nusrom“. One sarađuju isključivo sa kurdskim jedinicama narodne samozaštite. Sve ostale brigade SSV ili su potčinjene Al-Nusri ili s njom usko sarađuju.
 

Asada rušili zbog katarskog gasa za Evropu

Iako boljim poznavaoima svetskih zbivanja ovaj podatak nije nepoznat, trebalo bi s njime upoznati i širu javnost, a za to će dobro poslužiti članak nećaka bivšeg američkog predsednika, pravnika i publiciste Roberta Kenedija mlađeg, u američkoj novini „Politico“.

„Naš rat protiv Bašara Asada počeo je ne sa mirnim građanskim protestima „arapskog proleća“ 2011. godine. On je počeo 2000. godine, kada je Katar predložio izgradnju gasovoda vrednog 10 milijardi dolara kroz Saudijsku Arabiju, Jordan, Siriju i Tursku“, piše Kenedi.

Taj gasovod osigurao bi sunitskim monarhijama Persijskog zaliva odlučnu prednost na svetskom tržištu gasa i osnažio bi Katar kao bliskog američkog saveznika u regiji. Kenedi dalje piše, kako su baš u toj zemlji izgrađene dve velike američke vojne baze i Centralni komandna baza SAD za Bliski istok.

U članku se dalje navodi kako je, štiteći ruske interese, sirijski predsednik Asad odbio da potpiše saglasnost o izgradnji gasovoda te se opredelio za izgradnju drugog gasovoda, koji bi išao iz Irana u Liban preko iračke i sirijske teritorije, čime bi glavni izvoznik gasa za Evropu postao šijitski predvodnik Iran, a ne Katar. To se protivilo interesima sunitskog arapskog istoka te su, odmah nakon Asadovog odbijanja, obaveštajne službe SAD, Saudijske Arabije i Izraela počele pripremu za ustanak u Siriji s ciljem Asadovog rušenja. Počele su da finansiratju opoziciju, a Kenedy prilaže i informacije o tajnim računima.

Tako je, kaže on dalje, CIA poslala 6 miliona dolara britanskoj televiziji Barada za izradu sižea u korist svrgavanja Asada. I to sve usprkos tome što je sirijski režim bio puno umereniji od onih iz sunitskih monarhija. Sirija je bila svetovna država, s pluralističkom vlašću, Asad se zalagao za liberalizaciju, a nakon terorističkih napada 11. septembra CIA je dostavljao i sve nužne informacije, navodi autor teksta.

U 2013. godini sunitske monarhije, čiji su energetski interesi visili o koncu, predložile su Vašingtonu da pokrije sve rashode ako SAD smeni sirijskog vođu.

“Ustvari, neki od njih su izjavili, ako SAD budu spremne da obave posao, kako smo mi to radili ranije na drugim mestima (u Iraku), oni će na sebe preuzeti sve rashode“, priznao je i američki državni sekretar Džon Keri na saslušanju u Kongresu. Katar, koji je više od svih bio zainteresovan za svrgnuće Asada, investirao je u obuku ‘ustanika’ 3 milijarde dolara i pozvao Pentagon na treniranje boraca na svojoj teritoriji.

„Stratezi američke obaveštajne službe od samog su početka znali kako se služe rukama radikalnih džihadista, koji, verovatno, grade za sebe novi islamski kalifat od sunitskih regija Sirije i Iraka“, piše Robert Kenedi.

Sledeći američke naftne i gasne interese, CIA je iskorišćavala džihadiste za smenu bliskoistočnih režima praktično od svog osnivanja 1947. godine, kaže autor. Američke vlasti smatrale su radikalne religiozne snage perspektivnim protivnikom uticaju Sovjetskog Saveza. Već 1957. godine SAD su bezuspešno pokušale izvršiti državni udar u Siriji i svrgnuti demokratski izabranu svetovnu vladu, a na tome se nisu zaustavile. Osnivanje „naftne kriminalne organizacije“ „Islamska država“ rezultat je duge istorije američke umešanosti, navodi američki publicista Robert Kenedi mlađi.

Nije u pitanju Putinov hir

Nakon ovih reči teško je šta dodati. Možda jedino to, da bi u datim okolnostima, bilo koji, nacionalnim interesima svoje zemlje veran ruski predsednik, po pitanju Sirije postupio identično predsedniku Vladimiru Putinu.

Jer tu se nikako ne radi o Putinovom hiru, političkim ambicijama, kompleksima. Pa iako sve te osobine u određenoj količini verojatno poseduje svaki političar i državnik, pa tako i Putin, svi u svetu koji to trebaju znati, znaju kako on nije mogao postupiti drukčije nego da pruži punu zaštitu Asadu. Sve su ostalo samo medijski spinovi i spekulacije koje idu u smeru psihološko-propagandnih akcija, u svrhu ostvarivanja geopolitičkih dobitaka.

Sirija je za Rusiju jedini punkt iz kojeg ona „sluša“ čitavo Istočno Sredozemlje, uključujući i Izrael, a da ne govorimo o značaju njene jedine vojno-pomorske baze u luci Tartus, kao i vrednost ugovora o isporukama ruskog oružja sirijskom Ministarstvu odbrane. Aktivnim ulaskom u Siriju Rusija si vraća izgubljeni uticaj u čitavom arapskom svetu.

Asadova vlast snažno je zadužila Rusiju i ona mu to sada vraća. Sve suprotno za Moskvu bi značilo nemogućnost zaštite i svojih najključnijih saveznika te bi je u potpunosti izbacilo iz pozicije uticajne države za rešavanje najvažnijih svetskih pitanja i pretvorilo je u pukog posmatrača odvijanja svetskih procesa.

(Globalcir/Dnevno.hr)

KOMENTARI6 komentara

 1. kosovac says:

  Odavno se pitam, zašto u Iraku moraju da se biju i ubijaju čak i posle svrgavanja Sadama Huseina, koji su ti islamisti koji ubijaju druge koji propovedaju islam. Muslimane sam posmatrao kao neku kompaktnu crkvu kod koje nema odstupanja na svoju štetu kao kod Srba pravoslavaca. Posle sam se konkretno uverio da čak i zagriženi muslimani Šiptari mogu da prodaju svoju veru za večeru, u ovom slučaju Papak je organizator večere. Uverio sam se u to da prodaja vere za večeru nije Srpski patent. Neki se trude da to bude srpski brend. A u Siriji se neki Sirijci ubijaju, kodža odavno, a nije se našao nijedan ni domaći ni strani novinar da mi objasni razlog. Tek od kada su se Rusi umešali bombardovanjem muslimana i Turaka novinarima se odvezao jezik i počeli su baš dobro da to objašnjavaju kako se radi. A da je ovaj članak gore napisan 2010. godine, dobio bi prestižan epitet „Teorije Zavere“. Bilo bi „ha, ha, ha....veću glupost nisam odavno pročitao“.

 2. kosovac says:

  Ovako interesantna tema, a niko da se javi. Grize me savest da nisam nekog oterao.

 3. Barakuda says:

  Primirje u ovom slučaju odgovara samo ID i njihovim direktnim saveznicima, jer su u rasulu od ruske avijacije i sirijske vojske uz pomoć dobrovoljačke milicije, koja popunjava redove ! Asad i Rusija treba da idu do kraja, jer smo vidjeli na primjeru Ukrajine da se potpisivao mirovni ugovor samo kada su navodne vladine formacije bile gubitnici na terenu !

 4. Žukov says:

  Barakuda, izuzetno si pametan. Mnogo pametniji od ruskih bezbjednosnih struktura, koje ne vide ono što ti vidiš pa jadni i naivni pristaju na primirje koje je u suprotnosti sa njihovim ciljevima.

  • Kica says:

   Svako gresi pa i ruske bezbedonosne strukture ... ni manje ni vise nego cak 2 puta u Ukrajini

 5. goran says:

  Asada rusite jer Vam je naredjeno iz Izraela i od svetskih bankara. Sve drugo su budalastine. Ko nije video mapu Velikog Izraela, staru preko sto godina, ne moze shvatiti o cemu se radi na Bliskom Istoku. Mapa je dostupna svima, izvolite, pa guglajte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *