„Кеплер“ открио десет досад непознатих потенцијалних двојника наше Земље

„Kepler“ otkrio deset dosad nepoznatih potencijalnih dvojnika naše Zemlje

23 juna 2017

ORBITALNI teleskop „Kepler“ otkrio je deset dosad nepoznatih potencijalnih dvojnika naše Zemlje.

Svi se nalaze u sazvežđima Labud i Lira.

Istovremeno je otkriveno i oko dvesta drugih egzoplaneta, objavili su naučnici NASA na pres-brifingu u Istraživačkom centru „Ejms“ koji se nalazi u Silikonskoj dolini.

Najbliža Zemljina „sestra“ zasad može da bude još nepotvrđena planeta KY.7711, koja je pronađena dok je pravljen katalog onoga što je „Kepler“ otkrio tokom protekle četiri godine.

Ta planeta se okreće oko zvezde koja liči na naše Sunce. I po razmerama i po temperaturi, a nalazi se u samom centru „zone života“.

Američki naučnici ipak priznaju da još ne znaju da li ta planeta ima sopstvenu atmosferu i da li je njena atmosfera dovoljna za postojanje života.

Šef „Keplerove“ misije – Mario Perez – predstavio je kataloga otkrića napravljenih pomoću tog teleskopa od maja 2009-te do danas.

Taj katalog sadrži oko 220 novih planeta. Plus još bezmalo 4.000 planeta koje je „Kepler“ otkrio ranije.

U katalogu je 49 planeta nalik Zemlji koje se kreću kroz pojas života svojih zvezda.

Astronom Bendžamin Fulton povodom kataloga je ukazao da se nama zanimljive planete dele na dve grupe. U jednoj su relativno male super-Zemlje čija je masa u proseku 1,8 puta veća nego masa Zemlje, i na mini-Neptune čija je masa 3-4 puta veća.

Dodao je da velike kamenite planete, sa 2-3 puta većom masom od Zemljine, naprosto ne postoje ili tek treba da budu otkrivene.

„Kepler“ ima dovoljno goriva da funkcioniše do oktobra 2018-te godine.

Dotad treba da bude lansiran njegov naslednik – kosmička opservatorija TESS.

Američki naučnici se nadaju da će realne fotografije „sestara“ Zemlje dobiti do 2030. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ajaj says:

    Kepler gleda, kepler mašta, ali baš ništa od toga se ne može dogoditi ni jedne jedine godine. Jer mnogo pre bilo kakve čovekove akcije u vezi s tim, planeta zemlja će biti obnovljena i na njoj će živeti pravedni. Sam Gospod Bog će spustiti svoj sveti grad na zemlju i pobediće zlo i tu će nastavati pravda Božija, jer On kaže:"Gle sve novo tvorim, i novo nebo i novu zemlju". Zemlja je stvorena za čoveka i čovek ne može živeti gde nema zemlje, jer je i sam od njenih elemenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *