КЕРИ: САД ће примити још 15.000 избеглица у 2016.

KERI: SAD će primiti još 15.000 izbeglica u 2016.

21 septembra 2015

keri3BERLIN – SAD će primiti još 15.000 izbeglica iz celog sveta naredne godine, čime će njihov broj povećati na 85.000, kao i na 100.000 u 2017, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri nakon razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom u Berlinu.

Keri nije rekao koliko će izbeglica biti iz Sirije, ali je ponovio spremnost SAD da pomognu.

„U konsultaciji sa Kongresom, nastavićemo da istražujemo načine da povećamo ove cifre, istovremeno održavajuću čvrstu bezbednost“, istakao je Keri, preneo je Rojters.

Najava Kerija dolazi pred vanredni samit lidera Evropske unije 23. septembra na kome će biti reči o načinima za rešavanje talasa izbeglica koji je preplavio region.

O sličnim strahovanjima razgovara se u Evropi, kao i u SAD, gde broj izbeglica kojima je dozvoljen ulazak beleži pad nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Neki republikanci upozoravaju da američka administracija dopušta ulazak potencijalnih terorista.

Grupe za ljudska prava kritikuju, s druge strane, planove administracije za prijem 10.000 izbeglica iz Sirije, koje je najavio predsednik SAD Barak Obama, uzimajući u obzir veličinu američke ekonomije i populacije, smatrajući da treba da bude primljeno 10 puta više od tog broja.

(pravda.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *