Džon KeriAmerički državni sekretar Džon Keri izjavio je u nedelju da racije američke vojske protiv ekstremista u severnoj Africi poručuje da „teroristi mogu da operišu, ali da ne mogu da se sakriju“.

„Nadamo se da ovo jasno pokazuje da se Sjedinjene Američke Države (SAD) nikada neće zaustaviti u borbi protiv odgovornih za sprovođenje terora. Pripadnici Al Kaide i drugih terorističkih organizacija bukvalno mogu da operišu, ali ne mogu da se sakriju“, rekao je Keri u Benou u ribarskoj luci na Baliju posle inspekcije razvojnog projekta USAID-a na marginama Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju.

Keri je obećao da će SAD „nastaviti u pokušajima da te ljude privede pravdi na odgovarajući način, s nadom da će ultimativno te vrste aktivnosti protiv ‘svih u svetu’ prestati“, prenela je agencija AFP.

Pentagon je saopštio da je utvrđen identitet lidera Al Kaide koji je zarobljen u Tripoliju, u Libiji, da se radi o vođi Al Kaide u toj zemlji Nazihu Abdul Hamedu al Rukaiju poznatom po svojim pseudonimom Anas al Libi koji se nalazio na listi najtraženijih terorista FBI sačinjenoj posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

Rojters dodaje da je Pentagon potvrdio da su američki vojnici učestvovali u operaciji protiv, kako su nazvali, „poznatog teroriste al Šabaab“ u Somaliji, ali nije izneto više detalja.

Međutim, jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da lider Al Šabaab koji je bio meta operacije „nije uhvaćen niti ubijen“.