KETRIN EŠTON: Svet ne priznaje referendum na Krimu

KETRIN EŠTON: Svet ne priznaje referendum na Krimu

17 marta 2014

Ketrin EštonEU će danas poslati jasan signal Rusiji da mora da preduzme korake ka deeskalaciji i uspostavi dijalog sa Kijevom, izjavila jutros Ketrin Ešton.

ećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost novinarima uoči današnjeg zasedanja saveta za spoljne poslove EU u Briselu, na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji.

Ona je istakla da će EU danas poslati “jasan signal Rusiji” da mora da poštuje međunarodno pravo i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu.

I Velika Britanija je kritikovala referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine, rekavši da je to „izrugivanje“ demokratiji i odbila je da prizna rezultate. „Niko ne treba da se zavarava da je referendum po bilo čemu legitiman. To je ismevanje demokratije“, poručio je britanski šef diplomatije u saopštenju Forin ofisa.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštio je da Velika Britanija „ne prizaje referendum niti rezultate“. „Pozivamo Rusiju da počne dijalog sa Ukrajinom i reši krizu u okvirima medjunarodnog prava“, dodaje se u saopštenju.

Austrijski ministar spoljnjih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da je referendum neprihvatljiv i zapretio uvođenjem zabrane izdavanja viza i zamrzavanjem imovine političkih i vojnih zvaničnika koji su odgovorni za referendum, navodi Rojters. On je rekao da se ministri spoljnjih poslova još dogovaraju o imenima koja će biti stavljena na crnu listu. Konačna odluka biće doneta danas u Briselu.

Japan je rekao da će „snažno apelovati“ na Rusiju da ne izvrši aneksiju Krima, pridruživši se horu kritika, dok je Vašington nagovestio nove sankcije protiv Moskve.

Američki predsednik Barak Obama upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina da SAD i njihovi saveznici nikada neće priznati rezultate referenduma na Krimu.

Kanadski premijer Stiven Harper pridruzio se saveznicima širom sveta koji ne priznaju jučerašnji referednum na Krimu i upozorio Rusiju na nove sankcije, javlja AFP. „Takozvani referendum održan je u situaciji kada se Krim nalazi pod nelegalnom vojnom okupacijom. Rezultati su samo odraz ruske vojne kontrole i ničeg drugog. Referendum je nezakonit, on nema pravno dejstvo i mi ne priznajemo rezultate“, poručio je Harper u saopštenju.

Zamenik kineskog ministra spoljnjih poslova Li Baodong danas je ponovoio apel koji je Peking uputio Ukrajini da pokaže mir i uzdržanost, nakon što su krimski lideri, koje podržava Moskva, objavili da je 96 odsto birača na Krimu glasalo za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, navodi Rojters.
Li je uoči posete kineskog predsatnika Si Đinpinga Evropi ovog meseca, novinarima rekao da je političko rešenje jedini način za rešavanje krize u Ukrajini.

Ministri EU danas o sankcijama Rusiji

 

Ministri spoljnih poslova 27 članica EU će danas razmatrati spisak kaznenih mera prema pojedincima koji su odgovorni za pokušaj secesije Krima od Ukrajine, koji je u EU jednodušno ocenjen kao suprotan medjunarodnom pravu.

Sankcije, koje obuhvataju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine će, kako je ranije najavljeno, biti usmerene prema funkcionerima krimskih vlasti koji su učestvovali u raspisivanju referenduma o pripajanju Rusiji, kao i prema osobama iz najbližeg okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina. Na pitanje ko će se sve naći na evropskoj crnoj listi Ešton je kratko odgovorila: “Moraćete da sačekate da vidite”.

Ešton je rekla da će danas, pored Ukrajine, biti reči i o Bosni i Hercegovini, u kojoj je proces evropskih integracija zaustavljen zbog političke paralize.

“Moramo da razmotrimo paket mera kako bismo pomogli Bosni da napreduje”, rekla je Ešton i upozorila da lideri BiH treba da se uhvate u koštac sa teškom ekonomskom situacijom i visokom nezaposlenošću.

Ešton je prošle nedelje bila u dvodnevnoj poseti Sarajevu, a ministri će danas saslušati njen izveštaj o razgovorima koje je tamo vodila sa političkim liderima i predstavnicima civilnog društva.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *