КФОР, БРИСЕЛ И ШИПТАРИ ПОБЕСНЕЛИ: Српски хеликоптери и авиони опет лете изнад Прешева и Копнене зоне безбедности

КФОР, БРИСЕЛ И ШИПТАРИ ПОБЕСНЕЛИ: Српски хеликоптери и авиони опет лете изнад Прешева и Копнене зоне безбедности

4 априла 2018

Прелетање војних авиона и хеликоптера је тема у медијима и међу житељима Прешева и Бујановца. Прешево је и данас око 10 сати надлетео војни хеликоптер у ниском лету.

„Арифи диже тензију у јавности“

Министарство одбране је најавило да ће војни ваздухоплови надлетати југ Србије од 3. до 5. априла у оквиру редовне летачке обуке.

Албански медији у Прешеву и Бујановцу објавили су неколико снимака надлетања војних авиона и хеликоптера, а последњи низак прелет војног хеликоптера изнад Прешева је био данас.

Како преноси интернет портал титулли.цом, поводом ниског надлетања војних авиона, председник Општине Прешево Шћиприм Арифи се писмено обратио и председнику Србије Александру Вучићу кога је „као председник општине питао да у најкраћем року објасни разлоге прелетања војних авиона, будући да летови нису били најављени и да су изазвали забринутост грађана Прешева“.

Како наводи тај портал, Арифи је одговор, уместо од Вучића, добио од Министарства одбране које тврди да су летови изнад Прешева били најављени у медијима и да су део уобичајених активности војске у оквиру припреме за вежбу „Садејство 2018“ која је међутим већ одржана на полигону Пасуљанске ливаде.

Летови повезани са догађајима на северу Косова?

У писму које је примио Арифи наводи се и да „он својим изјавама подиже тензије у јавности и код грађана, будући да са таквим ставом и неповерењем не доприноси мирном и безбедном животу грађана Републике Србије“, већ да „подиже тензије које једино могу да нанесу штету нормалном животу сваког грађанина Србије, као и житељима општине Прешево“.

Три војна авиона у бришућем лету први пут су се појавила над Прешевом 28. марта око 14 сати, када су у два прелета, како наводе очевици, „била тик изнад кровова кућа“, што је изазвало панику међу грађанима. Тада је Национални савет Албанаца (НСА) у саопштењу „позвао и НАТО да реагује у Прешевској долини“.

Председник НСА Шукри Имери је тада навео да сматра да је „надлетање војних авиона над Прешевом повезано с догађајима на северу Косова, и да представља неку врсту притиска на Албанце у Прешеву, као и да је то први пут да у Прешеву виде војне авионе након 20 година“.

KOMENTARI6 коментара

 1. vuk says:

  niste ih gledali dvadeset godina sad cete ih gledati svakodnevno

 2. zlatko says:

  E, svašta! Pa gde će da lete srpski avioni i helikopteri, ako ne iznad Srbije? Možda iznad Madjarske ili Nemačke? I kakva sad opet kopnena zona bezbednosti? Zar to nije ukinuto još pre desetak godina?

 3. Trifun says:

  Zasto bi se gradani sopstvene drzave Srbije plasili i bili uznemireni letovima aviona i helikoptera sopstvene drzave????! To nema nikakve logike. Ako se ti gradani boje sopstvene vojske onda oni sebe smatraju gradanima NARKO-NATO okupirane teritorije jer se obracaju okupatorima i neprijateljima na otvoreno provokativan nacin. U tom slucaju Vlada nema izbora nego da ih ignorise 100% i drzi na nisanu kao potecijalne bandite teroriste. Nema nazad.

 4. Ilija Krneta says:

  albanci u presevu trebaju da brane srbe u mitrovici od tacija nemogu siftari biti zasticeni u presevskoj dolini i bujenovcu a srbi u kosovu da se mrcvare i ubijaju i zatvoraju u srbskoj drzavi teraj to bona preko prokletija za albaniju

 5. Beli Orao says:

  Маму ли вам шиптарску сад се пакује па преко Проклетија !!!

 6. PRVA LINIJA says:

  JA PREDLAZEM DA AVIONE I HELIKOPTERE STAVIMO NA KAMIONE I DA IH VOZIMO PO SELIMA DA SE SIPTARI NE UZNEMIRAVAJU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u