КФОР, БРИСЕЛ И ШИПТАРИ ПОБЕСНЕЛИ: Српски хеликоптери и авиони опет лете изнад Прешева и Копнене зоне безбедности

KFOR, BRISEL I ŠIPTARI POBESNELI: Srpski helikopteri i avioni opet lete iznad Preševa i Kopnene zone bezbednosti

4 aprila 2018

Preletanje vojnih aviona i helikoptera je tema u medijima i među žiteljima Preševa i Bujanovca. Preševo je i danas oko 10 sati nadleteo vojni helikopter u niskom letu.

„Arifi diže tenziju u javnosti“

Ministarstvo odbrane je najavilo da će vojni vazduhoplovi nadletati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke.

Albanski mediji u Preševu i Bujanovcu objavili su nekoliko snimaka nadletanja vojnih aviona i helikoptera, a poslednji nizak prelet vojnog helikoptera iznad Preševa je bio danas.

Kako prenosi internet portal titulli.com, povodom niskog nadletanja vojnih aviona, predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi se pismeno obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koga je „kao predsednik opštine pitao da u najkraćem roku objasni razloge preletanja vojnih aviona, budući da letovi nisu bili najavljeni i da su izazvali zabrinutost građana Preševa“.

Kako navodi taj portal, Arifi je odgovor, umesto od Vučića, dobio od Ministarstva odbrane koje tvrdi da su letovi iznad Preševa bili najavljeni u medijima i da su deo uobičajenih aktivnosti vojske u okviru pripreme za vežbu „Sadejstvo 2018“ koja je međutim već održana na poligonu Pasuljanske livade.

Letovi povezani sa događajima na severu Kosova?

U pismu koje je primio Arifi navodi se i da „on svojim izjavama podiže tenzije u javnosti i kod građana, budući da sa takvim stavom i nepoverenjem ne doprinosi mirnom i bezbednom životu građana Republike Srbije“, već da „podiže tenzije koje jedino mogu da nanesu štetu normalnom životu svakog građanina Srbije, kao i žiteljima opštine Preševo“.

Tri vojna aviona u brišućem letu prvi put su se pojavila nad Preševom 28. marta oko 14 sati, kada su u dva preleta, kako navode očevici, „bila tik iznad krovova kuća“, što je izazvalo paniku među građanima. Tada je Nacionalni savet Albanaca (NSA) u saopštenju „pozvao i NATO da reaguje u Preševskoj dolini“.

Predsednik NSA Šukri Imeri je tada naveo da smatra da je „nadletanje vojnih aviona nad Preševom povezano s događajima na severu Kosova, i da predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, kao i da je to prvi put da u Preševu vide vojne avione nakon 20 godina“.

KOMENTARI6 komentara

 1. vuk says:

  niste ih gledali dvadeset godina sad cete ih gledati svakodnevno

 2. zlatko says:

  E, svašta! Pa gde će da lete srpski avioni i helikopteri, ako ne iznad Srbije? Možda iznad Madjarske ili Nemačke? I kakva sad opet kopnena zona bezbednosti? Zar to nije ukinuto još pre desetak godina?

 3. Trifun says:

  Zasto bi se gradani sopstvene drzave Srbije plasili i bili uznemireni letovima aviona i helikoptera sopstvene drzave????! To nema nikakve logike. Ako se ti gradani boje sopstvene vojske onda oni sebe smatraju gradanima NARKO-NATO okupirane teritorije jer se obracaju okupatorima i neprijateljima na otvoreno provokativan nacin. U tom slucaju Vlada nema izbora nego da ih ignorise 100% i drzi na nisanu kao potecijalne bandite teroriste. Nema nazad.

 4. Ilija Krneta says:

  albanci u presevu trebaju da brane srbe u mitrovici od tacija nemogu siftari biti zasticeni u presevskoj dolini i bujenovcu a srbi u kosovu da se mrcvare i ubijaju i zatvoraju u srbskoj drzavi teraj to bona preko prokletija za albaniju

 5. Beli Orao says:

  Mamu li vam šiptarsku sad se pakuje pa preko Prokletija !!!

 6. PRVA LINIJA says:

  JA PREDLAZEM DA AVIONE I HELIKOPTERE STAVIMO NA KAMIONE I DA IH VOZIMO PO SELIMA DA SE SIPTARI NE UZNEMIRAVAJU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *