KИЈЕВ ЋЕ ПОKУШАТИ НЕЗАМИСЛИВО! ГЛЕДАЈТЕ У НЕБО, ОВО ЈЕ ПРВИ ЗНАK ОФАНЗИВЕ! Руси овако нешто нису доживели, Украјина иде на све или ништа!

KIJEV ĆE POKUŠATI NEZAMISLIVO! GLEDAJTE U NEBO, OVO JE PRVI ZNAK OFANZIVE! Rusi ovako nešto nisu doživeli, Ukrajina ide na sve ili ništa!

4 maja 2023

Dok se danima isčekuje da Ukrajina pokrene kontraofanzivu sa ciljem da povrati svoje okupirane teritorije, satelitski snimci pokazuju da ruske snage grade mrežu odbrambenih linija duž obale Krima, pripremajući se za moguće ukrajinsko napredovanje na poluostrvu.

Eksperti kažu da je postalo mnogo vojno održivije da bi Ukrajina na kraju mogla da povrati crnomorsko poluostrvo, koje je rusija pripojila 2014. godine.– Krim će biti oslobođen. Za nas nema povratka – rekla je Tamila Taševa, izaslanica ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog podstičući ukrajinski plan prioritetnih mera koji tr+-eba da se usvoji.

Njeni komentari zasnovani su na očekivanju koje raste u Ukrajini i širom sveta da će Zelenski ispuniti obećanje koje je dao prošlog leta i poništiti rusku devetogodišnju aneksiju Krima.

Uoči očekivane kontraofanzive Ukrajine, i više od 14 meseci nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na susednu zemlju, došlo je do primetne promene u narativu o tome kako ratom razorena zemlja može da povrati kontrolu nad svojom aneksijom teritorija.

Taševa je rekla da je Zelenski već dao uputstva zvaničnicima kako da deluju „odmah nakon deokupacije Krima“.

Rusi se takođe pripremaju za mogućnost da bi Krim uskoro mogao da se nađe na prvoj liniji rata. To je rekao penzionisani pukovnik američkog marinskog korpusa Mark Cancian, viši savetnik Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), za Njuzvik, ukazujući na obimna utvrđenja koja su primećena duž obale poluostrva i ruske mornaričke baze Sevastopolj poslednjih nedelja, dok se Rusija priprema za ukrajinsko napredovanje.

Serija ofanziva

– Povratak Krima je moguć, ali to neće biti lak podvig i možda neće doći tako brzo kako se očekivalo – rekao je Kancijan, koji je ocenio da će Ukrajina verovatno pokrenuti seriju ofanziva tokom dužeg vremenskog perioda kako bi povratila svoje okupirane teritorije — Donjeck i Luganske oblasti, Herson, Zaporožje i Krim.

– To neće biti samo jedna ofanziva koja će izbaciti Ruse. Oni će pokrenuti ovu ofanzivu, ona će trajati mesec dana, a onda će kulminirati. A onda će uslediti faza obnove za pokretanje sledeće odbrane možda krajem leta. Videćete tu dinamičnu igru, napad, osvojite teritoriju, zaustavite se, ponovo izgradite, ponovo napadnite- To je dinamika koju smo videli u Španskom građanskom ratu, koji je trajao dve i po godine, a pobednička strana je pokrenula niz ofanziva, od kojih je svaka zauzela više teritorije – kaže Kancijan.

Penzionisani general-potpukovnik Stiven Tviti, bivši zamenik komandanta američke evropske komande i uvaženi saradnik u Centru za analizu evropske politike (CEPA), složio se, napominjući da postoji oko 800 milja spornog graničnog prostora između Rusije i Ukrajine.

– Ne vidim da Ukrajinci pokušavaju da napadnu da zauzmu čitavih 800 milja graničnog prostora, sve od Donbasa, od Hersona, do Krima. Ono što vidim je da Ukrajinci zauzimaju male delove terena, kao što su uradili prošlog leta…serija ofanzivnih operacija umesto ogromne ofanzivne operacije velikih razmera – rekao je Tviti

Napad dronovima

Prva linija ukrajinskog napada u širem pokušaju oslobađanja Krima verovatno će uključivati upotrebu bespilotnih letelica, rekao je Semjuel Bendet, pomoćni viši saradnik i savetnik u Centru za novu američku bezbednost.

– Dronovi će biti prvi talas napada i Rusi su veoma zabrinuti zbog toga… Ovo bi bio napad velikih razmera i Rusi neće imati drugog izbora nego da pokušaju da se brane od ovih dronova – rekao je Bendet.

Ukrajina već mesecima ispituje rusku protivvazdušnu odbranu na Krimu slanjem dronova iz vazduha, rekao je Bendet i dodao da je Krim „definitivno visoko na ukrajinskom dnevnom redu“.

24. aprila Krim su potresle eksplozije. Guverner Sevastopolja, koji podržava Moskva, Mihail Razvožajev rekao je na svom Telegram kanalu da je ruska Crnomorska flota odbila napad dve pomorske bespilotne letelice. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade dronovima. Nekoliko meseci ranije, Sergej Aksjonov, ruski političar koji obavlja funkciju šefa Krima rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da ukrajinski dronovi predstavljaju najveću pretnju poluostrvu.

– Ukrajina takođe počinje da koristi vojne bespilotne letelice većeg dometa, a Rusija je zabrinuta – nastavio je on.

Bendet je objasnio da je Rusija zabrinuta da će Ukrajina koristiti veliku količinu ovih bespilotnih letelica da nadvlada rusku protivvazdušnu odbranu i primora Ruse da potroše svoju municiju kako bi pokušali da ih obore, kao i da će ovi napadi dronovima otkriti ruske pozicije i biti praćeni raketnim udarima dugog dometa.

Sprečite ponovno snabdevanje

Tviti je rekao da će Ukrajina morati da preduzme mere da spreči Rusiju da se snabdeva sa Krima, „bilo da se radi o logistici ili o trupama“. Krim bi mogao biti u kalkulaciji Ukrajine u početku, ili bi oni mogli prvo pokušati da napadnu negde drugo što je ranjivo. To bi ih možda moglo postaviti u dobru poziciju da napadnu Krim“.

Da bi zadržala Krim, Ukrajina će morati da postavi trupe širom poluostrva, rekao je Tviti.

– Ne možete da ga osvojite osim ako niste u stanju da stavite trupe na zemlju, a ako ne možete da zadržite taj teren, onda nećete moći da ga zadržite – rekao je on.

Zbog toga bivši zamenik komandanta američke evropske komande smatra da Ukrajina ne bi trebalo da pretvara zauzimanje Krima kao prvu fazu svoje predstojeće ofanzive.

– Ako su prvo pokušali da krenu na Krim, po mom mišljenju, oni nemaju vatrene sposobnosti velikog dometa da bi izolovali Krim, a njihova pomorska sposobnost nije izgrađena da bi zaštitila Krim. Zato se zalažem za preduzimanje uzastopnih ofanzivnih operacija dok se ne stvore uslovi, tako da možete u potpunosti da uložite sve na Krim da uništite Ruse i izolujete i zauzmete poluostrvo – dodao je Tviti.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak uveren je da će trupe njegove zemlje biti na Krimu za samo pet meseci.

– Sigurno, za vrlo kratko vreme, sa istorijske tačke gledišta, to je vrlo malo, šest meseci, ili pet, ili sedam meseci, bićemo na Krimu – rekao je on u intervjuu koji je 5. aprila.

KOMENTARI15 komentara

 1. persida says:

  Igranka bez prestanka, Jevreji uzivaju, njihov scenario se ostvaruje.

 2. milorad5 says:

  pa osvojjiće možda krim ako ukrajinska armija odjednom progovori na poljskom ili rumunskom ili možda ima i francuza tu..."sve dobrovoljci"..Ja stvarno jednostavno ne vidim kojim hokus pokus metodama ukrajinska armija može uopšte da krene u ofanzivu..sem ko to nisu NATO trupe ali to će biti sasvim drugačiji rat od onog kome se nadaju u pentagonu.Recimo..moguće je da amerikanci već koriste svoje stelt bombardere a onda kažu ..ukrjaina je ...itd..samo je pitanje kad će rusi da reaguju..zasad nisu još,ali mislim da u vrlo doglednoj budućnosti ta reakcija neće izosatati.generalno,USA i NATO su već napali rusiju i tu nema sumnje..a zna se šta to znači:)Joj brate kad polete rakete biće pičvajza a već je sve to na ivici...posle svega što smo videli od strane NATO koalicije u ovom ratu..jbš glavu samo da vidim vatromet:)

  • SSSS says:

   Obična budala koja traži malo pažnje!

 3. Independent says:

  Doslo je vreme ponistavanja aneksija. Prvo je Kosovo poništilo aneksiju, onda su Crnogorci isto poništili aneksiju od strane srbije, sada ce i Ukrajinci da poniste aneksiju krima, a onda ce i Vojvodina da ponisti aneksiju od strane srbije. Sve dolazi na svoje mesto, tako i srbija dolazi u svoje prirodne granice u kojima je zapravo i priznata kao drzava 1878 godine

  • Duca says:

   Ti si nezavisan, koliko i nemci od sad.

  • Peki says:

   Pojma nemas o zivotu ali ajde kad se vec pravis pametan barem ne brkaj pojmove. Kao prvo CG je 2066 proglasila nezavisnost , a Kosovo 2008. Kao drugo Kosovo je bilo u granicama Srbije 1878 godine. I kao trece kakvu anksiju treba Vojvodina da ponisti, ona nikada nije bila drzava vec je bila dio Austrougarske koja vise ne postoji Glupane izdajnicki

  • Velika Metla says:

   Ustašo, vas da vrate na " prirodne " granice ne bi ni postojali. A kad Italija vrati skoro celu Dalmaciju, i Srbiji se vrati deo Dalmacije, vama ostaje samo Sljeme. Samo polako. Rus sporo sedla, ali brzo jaše. Ništa iz istorije nisi naučio ustašo, zato si i osuđen na njeno ponavljanje. Nego ti si mnogo glup da bi shvatio ovo šta sam napisao. Pokatoličeni konvertitu.

  • EkRostand says:

   Dakle indeprdent,de nam kaži od koga je to Srbija anektirala Kosovo?Koja uvrnuta logika,konačno oslobodiš svoj iskonski teritorij i to je po vama usrašama aneksija?Odjebi u skokovima.

  • lekovito bilje says:

   a ondak ce Italijani poništiti ANEKSIJU ISTRE DUBROVNIKA,KVARNERA,KORDUNA,LIKE .....ima jos......sve ono sto ste Vi CRNOKOŠULJASI ANEKTIRALI oslobodjenje zemlje NATOPLJENE SRBSKOM KRVLJU!!!!!!!!

 4. da da says:

  Ovo jednostavno neće proći,rusi će ih vratiti na fabrička podešavanja.Lako je pričati,ali šta će reći oni koji pokušaju proći tamo gde vruće olovo leti u mixu sa vatrom i fosforom,a nema nazad,jer mine,granate,rakete lete non stop,bez zadrške u velikoj količini,čak i zastareo sistem Grad tu ne može promašiti.Mislim da će to biti veoma nesrećna misija ukropa koji su naterani tamo gde neće da idu.

  • Velika Metla says:

   Rusija je od bOga zadužena, ovlašćena, da zapadne sataniste svako malo vraća u vinklu. Od ludila kojim sotona snabdeva zapadnjake postaju povremeno skroz ludi, iliti iskoče iz vinkle. E, zato je Rusija tu da ih vrati tamo gde i pripadaju. Samo polako. Kad se Rusima ne žuri šta bi se meni, ili bilo kome, žurilo ? Nema žurbe!

 5. Rista Bre says:

  "Eksperti" su i nagovorili Ukrajince na ovaj suludi, samoubilački potez. Prvo, Ameriku ni najmanje ne zanima koliko će Ukrajinaca poginuti, a drugo, veoma su zainteresovani da pogine i dosta Rusa. Biće štete i za Rusiju, ali najviše za Ukrajinu. Ukrajina i NATO zajedno, mogu povratiti Krim potpuno samo i jedino ako ruska komanda preda nazad sve teritorije. U tom slučaju, biće to kolaps Rusije. Ne verujem da je takav scenario moguć, mada se iza kulisa događa svašta. Pre bih rekao da će združene snage NATO-ostaci ukrajinske vojske možda i uspeti da prodru do Krima, ali onda će doći do glavnog ruskog udara. Taj udar ne mora da bude ofanzivan, jer Rusi nisu ni do danas vodili ofanzivne borbe u Ukrajini. Po svim dosadašnjim događanjima, opšti zaključak je da Rusi sprovode iscrpljujuću strategiju i protiv Ukrajinske vojske i protiv NATO. Mislim da će i ovog puta povući svoje trupe sa teritorija gde Ukrajinska ofanziva bude najjača, ali da to neće trajati dugo kao što je slučaj sa Hersonom i Harkovom. Ubeđen sam da će Rusi i dalje polako uništavati NATO vojsku u Ukrajini, mada smatram da će od ovog meseca to ići znatno brže.

 6. Beli Orao says:

  Propaganda radi ali stvarnost je druga to će da uvide i ukri i NATO tj. ameri!

 7. mister x says:

  zaista koja budala moze povjerovati u sve ovo,mrtva ukrajina sa 300000 poginulih vojnika,to potvrdjuje i kenedi mladji kome se sin borio na strani ukro nacista a koji je clan establismenta i ima podatke!Rusija s druge strane ima jos 27,5 milona rezervista na raspolaganju a ukupni gubici racunajuci i snage LNR iDNR iznose 23000ljudi!Ko vjeruje u bajke da sila koja posjeduje dvije trećine svjetskog urana i plutonijuma može biti poražena od najbjednije zemlje evrope ne računajući lažnu državu Kosovo i moldaviju!

 8. Gagi says:

  U Ukrajini se desava nesto slicno kao nekada u Jugoslaviji. Na silu se promovise nova politika i vlast, zatim se napravi ratna kriza da bi se preko zrtava ta vlast ucvrstila. Ako narod nije za tu novu vlast, ima neke dileme,taj narod mora da se ocisti i pobije. Danas taj nezadovoljan Ukrajinski narod nasilno mobilisu i salju u sigurnu smrt. Nekada su to u Srbiji bas identicno napravili sa Sremskim frontom, pobili su neduznu Srpsku mladost bez ikakvih ratnih potreba. Nacin zaposedanja i kolonizovanja tudjih teritorija je uvek isti, nista se nije promenilo. Komentarisao sam ranije da ce placenici u Ukrajini sigurno na Ruse nasrnuti nekim nuklearnim oruzjem, nista im drugo u tom kvarnom mozgu nije preostalo. Tek tada ce doci do svetske eskalacije nevidjenih razmera, nazalost. I opet ponavljam po ko zna koji put, UVEK isti u celoj istoriji prave probleme ljudskoj civilizaciji. Nezasiti su u otimanju tudjeg, vekovima im se kroz krv prenosi patoloska potreba da drugima prave zlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *