KIJEV: Danas bez protesta zbog sahrane stradalog demonstranta

KIJEV: Danas bez protesta zbog sahrane stradalog demonstranta

26 januara 2014

protUkrajinska opozicija otkazala masovne proteste zakazane za danas zbog sahrane demonstranta koji je prošle nedelje poginuo u okršajima sa policijom.

Mihail Žiznjevski (25) je jedan od dva demonstranta koji su u sredu 22. januara preminuli od povreda zadobijenih vatrenim oružjem, pri čemu opozicija tvrdi da ih je upucala policija na mestu sa kojeg su demonstranti tokom nekoliko prethodnih dana policajce gadjali kamenicama i Molotovljevim koktelima, prenela je agencija AP.

Pomen preminulom demonstrantu će se održati danas na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti, na kojem se protesti održavaju gotovo konstantno od početka decembra. Tokom poslednjih sedmica se posebno veliki broj ljudi okupljao nedeljom, pri čemu su njihovi brojevi premašivali 100.000.

Protesti su pokrenuti krajem novembra nakon što je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odustao od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, ali se poslednjih dana protesti zaoštravaju, pa demonstranti zahtevaju radikalnije mere uprkos tome što su umereni opozicioni lideri pozvali na okončanje nasilja.

U pokušaju da ublaži političku krizu u zemlji, Janukovič je sinoć ponudio mesto premijera jednom od vodja opozicije Arseniju Jacenjuku, koji bi zamenio Nikolaja Azarova, dok je drugom vodji opozicije, bivšem bokserskom šampionu Vitaliju Kličku, ponudjeno mesto potpredsednika vlade zaduženog za humanitarne poslove.

Opozicija je, međutim, odbila predlog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da preuzme mesto premijera.Jacenjuk je rekao da je opozicija u principu spremna da prihvati ponudu, ali da pre toga mora biti ispunjeno nekoliko ključnih zahteva, uključujući raspisivanje novih izbora, javlja BBC.

Sukobi u Kijevu nastavljeni su i tokom noći, a aktivisti su napali zgradu u kojoj se nalazi policija.

Obraćajući se velikom broju okupljenih u centru Kijeva sinoć, opozicioni lideri nisu eksplicitno rekli da li su prihvatili ponudu, već su samo ponovili svoje zahteve.

„Viktor Janukovič je objavio da vlada nije spremna da preuzme odgovornost za zemlju i ponudio je opoziciji da vodi vladu. Šta je naš odgovor na to? Mi se ne plašimo odgovornosti za sudbinu Ukrajine“, kazao je Jacenjuk i dodao da je utorak, kada se održava specijalna sednica parlamenta, „presudni dan“.

Opozicija traži potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i oslobađanje političkih zatvorenika među kojima je i bivša premijerka Julija Timošenko.

Oni traže i vanredne predsedničke izbora – redovni bi trebalo da budu održani 2015.

Jacenjuk je kasnije na Tviteru napisao: „Nema dila Janukoviču, završićemo ono što smo počeli. Građani odlučuju ko će biti lideri, a ne ti“.

Kličko je, obraćajući se demonstrantima, rekao: „Ne vraćamo se nazad i nastavićemo da diskutujemo i pokušavamo da pronađeno pravac“.

Demonstracije su počele u novembru nakon što su ukrajinske vlasti odlučile da ne potpišu sporazum o bližu saradnji sa EU, već da prodube veze sa susednom Rusijom.

Stotine demonstranata sinoć su opkolile kulturni centar u Kijevu koji je obezbeđivala policija. Oni su u zgradu bacali „Molotovljeve koktele“ i petarde, ali policija je rano jutros uspela da napusti zgradu pošto je Kličko pregovarao o njhovom bezbednom povlačenju.

Jacenjuk je lider poslaničke grupe druge stranke po veličini Otadžbina i saveznik Timošenkove. Kličko je lider stranke Udar.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *