KIJEV: Demonstrant se obesio o metalnu konstrukciju jelke

KIJEV: Demonstrant se obesio o metalnu konstrukciju jelke

27 januara 2014

UkraineVlada Nikolaja Azarova razmatra situaciju u zemlji – bez ministara koji nemaju dostup najpoverljivijim informacijama

Kijev je trebalo da na Trgu (Majdanu) nezavisnosti ima državnu novogodišnju jelku. Umesto nakićene i blještave jelke, dobio je samo njenu metalnu konstrukciju, a umesto dečice koja joj se raduju – dobio je „evromajdan“ sa elementima građanskog rata.

A još je – da zla simbolika bude potpunija – noćas dobio i demonstranta koji je metalnu konstrukciju jelke iskoristio da se – obesi. Zapravo, još nije utvrđeno: da li se sam obesio (reč je o muškarcu) ili mu je neko „pomogao“ da se obesi. Ili: nije li neko odnekud doneo leš nepoznatog i obesio ga o nesuđenu novogodišnju jelku.

Nejasno je i zbog čega su demonstranti oslobodili zgrade ministarstava prave i energetike, koje su bili zauzeli. Da li zbog pretnje ministarke prave, Jelene Lukaš, da će zatražiti uvođenje vanrednog stanja u zemlji ili po nalogu onih koji diriguju ukrajinskim – zasad doziranim – pokušajem državnog prevrata.

Jer, vođe „evromajdana“ – Arsenij Jacenjuk, kojem je Viktor Janukovič predložio funkciju premijera u rekonstruisanoj vladi, Vitalij Kličko (ponuđeno mu da bude vicepremijer) i Oleg Tjagnibok – čekaju da u toku dana nastave pregovore sa šefom države koji je pokazao spremnost za delimičnu kapitulaciju.

Uprkos tom privremenom popuštanju, nije jasno kako će se stvari dalje razvijati. Vlada Nikolaja Azarova, koja se može – ako se Janukovič i demonstrantski trijumvirat (Jacenjuk-Kličko-Tjagnibok) ipak nagode – potrajati još samo koji dan, od jutros u najužem sastavu razmatra situaciju u zemlji. U toliko uskom da je Azarov na sednicu pustio samo ministre koji imaju dostup najpoverljivijim informacijama.

Prognoze su nezahvalne i zato što centralna vlast nije prestala da sasvim funkcioniše ni na zapadu Ukrajine. Jer, tužioci Teropoljske i Ivano-Frankovske oblasti osporili su odluku oblasne skupštine (sovjeta) o formiranju „Narodne rade“ i zamenu državne plavo-žute zastave – crveno-crnom i zastavom EU.

Treći novi momenat je okolnost da je 2000 ljudi krenulo sa Krima u Kijev – da stane na stranu Janukoviča i aktuelne vlasti. „Kolonu“ predvodi poslanik krimske skupštine Jefim Fiks koji je uoči polaska izjavio: „Dalje ovako ne može! Ukrajina nikad nije bila ovako na ivici provalije. Zato će, kao i mi, u Kijev stići i stanovnici Harkovske i Donjecke oblasti. Zajedno ćemo saopštiti: Dosta je bilo, vreme je za pregovore i hlađenje glava, nećemo dozvoliti građanski rat i da Ukrajina padne“.

U sve se opet meša i Brisel. Jedan od njegovih predstavnika, koji se oglasio anonimno, upozorio je Janukoviča i Azarova – da sa Carinskom unijom Rusije, Belorusije i Kazahstana ne potpisuju sporazum o slobodnoj trgovini jer onda takav sporazum ne mogu imati sa Evropskom unijom.Kijev je, u svakom slučaju, na potezu. A Azarov je – pre vanredne sednice vlade o situaciji u zemlji . izjavio da će sa Moskvom potpisati sporazum o saradnji u brodogradnji i avioindustriji…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *