КИЈЕВ ОПЕТ У ПЛАМЕНУ: Сукоби испред скупштине, пала граната… (ВИДЕО)

KIJEV OPET U PLAMENU: Sukobi ispred skupštine, pala granata… (VIDEO)

31 avgusta 2015

Tan2015-8-31_142355268_1_620x0Najmanje 50 pripadnika ukrajinske nacionalne garde povređeno je danas u eksploziji bombe ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) tokom sukoba pripadnika policije i učesnika mitinga protiv unošenja izmena u Ustav.

Četvorica njih je u veoma teškom stanju, rekao je savetnik ukrajinskog Ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

„Ručna bomba je bačena na pripadnike oružanih snaga koji su štitili Vrhovnu radu. Nekoliko pripadnika Nacionalne garde zadobilo je teške povrede i njihov život je u opasnosti“, dodao je on.

Lokalni mediji prenose da je pet do sedam osoba teže povređeno, kao i da su povređeni pripadnici Nacionalne garde i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova hospitalizovani.

Sukobi ispred skupštine i dalje traju, demonstranti gađaju policiju dimnim bombama, kamenjem i flašama, a centralni trg prekirven je gustim dimom, prenosi TAS S.

Nacrt Ustava predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

Radio Sloboda izveštava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici „legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast“.

Agencija UNN navela je ranije da je policija potisnula demonstrante od centralnog ulaza u Radu ka obližnjem parku.

UNIAN prenosi da su demonstranti – među kojima su najaktivniji pristalice partije Sloboda, bacali na policiju dimne bombe, upotrebljavali drvene palice i suzavce.

Policija je napravila nekoliko kordona oko zgrade skupštine.

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmena Ustavu uzvicima „Sramota“ i „Dole banda!“.

Poslanici Rade nešto pre toga usvojili su u „prvom čitanju“ predlog zakona o izmenama koje se odnose na decentralizaciju, sa 265 glasova za.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *