Kijev traži vojnu pomoć EU i NATO-a

Kijev traži vojnu pomoć EU i NATO-a

18 avgusta 2014

ukrajina--sukobi--2-_620x0Predsedavajući u parlamentu Ukrajine Aleksandar Turčinov rekao na sastanku predstavnika osam baltičkih država u Litvaniji da je Ukrajini potrebna vojna pomoć.

Turčinov je naveo da je Ukrajini potrebna “prava pomoć”, uključujući moderno naoružanje, avijaciju, protivtenkovske sisteme i zalihe vojne opreme, prenela je agencija Itar tas.

Njegova izjava izazvala je nezadovoljstvo zvaničnika Moskve, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je novinarima u Berlinu da je zahtev za vojnu pomoć upućen državama EU i NATO-a izvan okvira ranijih dogovora.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin izjavio je juče nemačkim medijima da bi države EU i NATO-a trebalo da pružaju vojnu pomoć Kijevu.

Ranije danas, premijer Finske Aleksandar Stub izjavio je da Evropska unija i NATO nisu u mogućnosti da pruže vojnu podršku ukrajinskim snagama koje se bore protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine.

„To naravno nije moguće. Znamo da NATO daje vojnu pomoć samo svojim članicama, dok EU nema kapacitete da pruži takvu vrstu pomoći“, rekao je Stub za javni finski radio ILE.

Ranije danas je i nemački diplomata Volfgang Išinger izjavio da EU ne bi trebalo da šalje vojnu pomoć u Ukrajinu.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine je pozvao u subotu NATO i Evropsku uniju da pruže vojnu pomoć i iznesu novu strategiju u stavu prema Kijevu kako bi pomogli da se okonča četvoromesečni sukob.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *