КИЈЕВ ТРИ ПОРАЗА на јужном фронту платио са 2000 погинулих командоса и 5-6 хиљада рањених

KIJEV TRI PORAZA na južnom frontu platio sa 2000 poginulih komandosa i 5-6 hiljada ranjenih

2 septembra 2022

POKUŠAJ desanta na Zaporošku atomsku centralu Ukri su platili sa oko 300 svojih poginulih komandosa.

Plan je bio da prvih 60 drži mostobran (četiri kilometra od centrale) do dolaska pojačanja iz Nikopolja.Vojni ekspert Dmitrij Boltenkov je povodom pokušaja desanta na AC ukazao:

„SAD su ukrajinskim marincima i specijalnim snagama predale više od 80 brzih gumenih čamaca Zodiac i čamaca tipa Wilard. Prelazak Kahovskog akumulacionog jezera sa tim čamcima je moguć za svega nekoliko minuta. Plan je verovatno da ih prevezu nekoliko stotina.“

– Ukrajinski vojni vrh je, po svemu sudeći, računao da je ruska vojska, skoncentrisana na odbranu Hersona i da neće imati vremena da odgovori na iznenadni nalet na centralu i da će oni dočekati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju“.

Ovo je treći veliki vojni neuspeh kijevske hunte, SAD i NATO na južnom frontu.

Najgore je prošla 128. ukrajinska brigada koja je držala centralne pozicije prilikom pokušaja drugog kontranapada iz pravca Nikolajeva na ruske položaje na desnoj obali Dnjepra.

U Zakarpatskoj oblasti, odakle su njeni pripadnici, objavljen je dan žalosti zbog pogibije više desetina vojnika.

Ukri još drže neke zauzete kote kod Davidovog Broda, a to je znak da će pokušati i treći kontranapad. Uprkos tome što su prva dva i neuspeli desant platili sa preko 2000 poginulih i 5-6 hiljada ranjenih.

Pokušaji kontraudara iz pravca Nikolajeva i krivog Roga i desanta na Zaporošku atomsku centralu nejveći su ukrajinski porazi još od bitaka kod Ilovajska i Debaljceva u Donbasu.

Bolnice Nikolajeva, Krivog Roga, Dnjepra i Odese pune su ranjenih vojnika. Nije nemoguće da će neki od njih biti prebačeni na lečenje u Moldaviju i Rumuniju.

Vojni vrh Ukrajine računao je da će proboj na južnom biti prelomna tačka rata. Zato što je u borbe ubacio jedinice koje su pripremali oficiri NATO i obezbedio im poljske tenkove T-72 i poljska oklopna vozila pešadije.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Samo ginite, braco Ukrajinci, kad Vam je Zapad obecao nesto sto ni sami ne znate sta je.

  2. da da says:

    8 hiljada izbačenih iz stroja za tri dana!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *