Kijevska hunta obnovila napade na Slavjansk i Mariupolj

Kijevska hunta obnovila napade na Slavjansk i Mariupolj

7 maja 2014

A Ukrainian soldier points his weapon at an approaching car with armoured personnel carriers behind him at a checkpoint near the town of Slaviansk in eastern UkraineVojno-policijske snage kijevske hunte počele su noćas novu ofanzivu na Slajvansk.

Prvo su se na periferiji trenutno glave tvrđave Donjecke narodne republike čule dve jake eksplozije. Potom je počela pucnjava na više tačaka.

Istovremeno su iz Mariupolja, grada na samom jugu Donjecke oblasti, stigle informacije da „Kijvljani” napadaju pozicije federalista u centru grada.

Štab federalista u Slavjansku saopštio je pre napada da je hunta na jugostok Ukrajine poslala 35.000 ljudi i da je tokom dana oko Slavjanska gomilala artiljeriju. Da je, čak, na dva mesta postavila i višecevne raketne bacače „Grad”.

Hunta je kod Slavjanska u jučerašnjim borbama izgubila zamenika komandira specijalne jedinice „Alfa” Genadija Anišćenka.

I ovde je prvo došlo do napada na jedan kontrolni punkt federalista na ulazu u grad. Branioci su pri tom imali jednog ubijenog i trojicu ranjenih.

Federalisti mnogo bolje stoje u Lugansku – gde su upravo uništili PVO-instalacije ukrajinske armije i tako otvorili nebo nad svojim gradom, i u Donjecku – gde su zauzeli lokalnu vojnu školu.

Navodno su se u toj školi domogli solidnog arsenala oružja.

Federalisti u Donjecku, inče, već nekoliko dana u blokadi drže kasarnu ukrajinske tzv. Unutrašnje vojske koja je u sasstavu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Privremeni predsednik Ukrajine, Aleksandar Turčinov koji je jedan od glavnih u kijevskoj hunti, objavio je delimičnu mobilizaciju i obnavljanje regrutovanja u ukrajinsku armiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *