КИЈЕВСКА ХУНТА ПРЕКРШИЛА ПРИМИРЈЕ: Украјинци после поноћи гранатирали из Дебаљцева

KIJEVSKA HUNTA PREKRŠILA PRIMIRJE: Ukrajinci posle ponoći granatirali iz Debaljceva

15 februara 2015

vojn_isk_k_123Kako se i očekivalo, i ukrajinski predsednik Petar Porošenko naredio je svim svojim snagama – od armijskih jedinica i nacionalne garde do graničara i specijalaca državne bezbednosti – da prekinu vatru od 00.00 15. februara.

Odmah iz ponoći, drugi čovek u vojnom vrhu Donjecke Republike, Eduard Basurin, saopštio je da su sve snage DNR obustavile vatru i sva borbena dejstva. Na svim frontovima.

Istovremeno je objavio da će DNR razraditi plan povlačenja teškog naoružanja. Striktno u skadu sa sporazumom Minsk-2.

Međutim, ubrzo su se ponovo obojica oglasila.

Porošenko je ocenio da je „situacija u Debaljcevu i oko njega najveća pretnja mirovnom procesu”. Pri tom je dodao da će „separatisti koristiti napetu situaciju oko Debaljceva za prekid vatre”.

A Basurin je optužio ukrajinske snage da su otvorile vatru po položajima snaga DNR. Precizirao je da se to dogodilo u 02 sata po lokalnom vremenu upravo kod Debaljveva. Prema njegovim rečima, Ukrajinci su otvorili i artiljerijsku i minobacačku vatru, a jedinice DNR i LNR su im uzvratile – tukući isključivo po „tačkama sa kojih je protivnik otvarao vatru”.

Elektronski mediji DNR ubrzo potom su saopštili da Ukrajinci tuku i Gorlovku i Jenakijevo, a da su 40 minuta gađali i Donjeck pa prestali.

Kijev je noćas optužio armiju DNR da je kod Novoazovska raketirala sopstvene pozicije kod sela Bezimjanoje – da bi mogla da krivicu prebaci na Ukrajince.

Armija DNR je tu optužbu odbacila i navela da njene snage u blizini tog mesta ne raspolažu nikakvim raketnim sistemima.

Za popodne 15. februara planiran je telefonski razgovor učetvoro lidera „normandijske četvorke” – Vladimira Putina, Angele Merkel, Fransoa Olanda i Petra Porošenka.

Biće to svojevrsna „inspekcija” prvih 12-17 sati prekida vatre.

Bela kuća je još noćas saopštila da predsednika SAD „brine situacija u Debaljcevu i oko njega”.

Kako i ne bi. Snage DNR i LNR danas (pre stupanja na snagu prekida vatre) ne samo da su odbile sve napade Ukrajinaca, nego su ih izbacile i iz industrijske zone Debaljceva i šireg prostora oko železnićkog čvora.

Moguće je da će „režim tišine” – sa manjim ili većim „ekscesima” – u osnovi biti poštovan od zaraćenih strana. Međutim, slovački premijer Robert Fico ne veruje da će se mir održati.

„Zbog čega je primirje u Ukrajini moralo da počne sa prvim minutima nedelje? Očito, da bi obe strane utvrdile svoje pozicije. A to je malo da bi rat postao prošlost. Sve mi se čini da će primirje biti brzo narušeno. Ukrajini preti rat velikih razmera. Kijev je spreman da primi naoružanje iz inostranstva, a čim se to dogodi – još bolje će se naoružati i separatisti”.

Fico je upozorio da konflikt na istoku Ukrajine ne može rešiti nikakvo primirje.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *