КИЈЕВСКА ХУНТА ПУЦА ПО ШАВОВИМА: Порошенко вуче очајничке потезе

KIJEVSKA HUNTA PUCA PO ŠAVOVIMA: Porošenko vuče očajničke poteze

23 februara 2015

Tan2015-2-22_163631811_3 5465Obe strane u ukrajnskom konfliktu su pristale na povlačenje teškog naoružanja sa prve linije fronta, u skladu sa prošlonedeljnim mirovnim sporazumom iz Minska, izjavio je danas ukrajinski general Aleksandar Rozmaznin.

On je za agenciju AFP rekao: „Potpisani su dokumenti o početku povlačenja teškog naoružanja duž prve linije fronta“.

Rozmaznin je istakao da je prerano da se kaže kad će početi povlačenje oružja, ali ukrajinski mediji navode da bi do toga moglo da dođe kasnije tokom današnjeg dana.

Prethodno je i ruski general Aleksandar Lentsov, član ukrajinsko-ruskog Zajedničkog centra za kontrolu i saradnju (JČC), zaduženog za primenu prekida vatre na istoku Ukrajine rekao da su proruske snage pristale da povuku teško naoružanje.

Lentsov je naveo da su predstavnici proruskih snaga potpisali naređenje da se povlačenje teškog naoružanja okonča u roku od dve nedelje, počev od danas, preneo je britanski BBC.

„Odredili smo 22. februar za ključni dan, tako da ćemo od danas u narednih 14 dana realizovati odredbu mirovnog sporazuma o povlačenju teškog naoružanja“, rekao je ruski general.

On je naveo da su naređenje o povlačenju oružja već potpisali lideri samoproglašenih Luganske i Donjecke republike, dodavši: „Pre svega se nadamo da će se i zvanični Kijev priključiti ovoj meri“.

Predstavnici Kijeva i proruskih snaga su sinoć razmenili ukupno 191 zarobljenika, što je bio ključni deo prošlonedeljnog mirovnog sporazuma iz Minska. Razmenjeno je 139 ukrajinskih vojnika za 52 proruska borca.

To je prvi korak predviđen sporazumom iz Minska koji je uspešno izvršen, podsetio je BBC.

POROŠENKO FORMIRA DOBROVOLJAČKI TENKOVSKI BATALJON

Ukrajinske vlasti započele su sa formiranjem dobrovoljačkog tenkovskog bataljona napisao je savetnik predsednika Porošenka Jurij Birjukov na svojoj fejsbuk stranici.

Tokom rata na istoku zemlje formirani su dobrovoljački bataljoni „Azov“, Ajdar“, „Donbas“, „Dnjepar 1“ i „Dnjepar 2“ koje finansiraju ukrajinski oligarsi, poput Igora Kolomojskog koji je optužen za primenu zabranjenih sredstava metoda u ratu, ali i finansiranje nacističke grupe „Desni sektor“.

FICO: FEDERALIZACIJA MOGUĆE REŠENJE ZA UKRAJINSKU KRIZU

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da bi rešenje za ukrajinsku krizu mogla da bude federalizacija.

„Rešenje bi moglo da bude neka vrsta specijalnog statusa za Donjecku i Lugansku oblast, kao što je federalizacija“, rekao je Fico za lokalnu televiziju, preneo je Sputnjik.

Fico je kazao da je situacija u Ukrajini, uprkos tome što borbe više nisu toliko intenzivne, i dalje napeta.

„U svakom slučaju, nema vojnog rešenja za ukrajinsku krizu. Političari moraju da sednu i nađu kompromis. Verujem da će se pregovori nastaviti“, rekao je Fico, ističući da Slovačka neće slati oružje u Ukrajini.

Premijer Slovačke smatra da je neophodno podržati prekid vatre na istoku Ukrajine tako što bi se ublažile sankcije Rusiji.

„Trenutni sporazum o prekidu vatre trebalo bi podržati postepenim ublažavanjem određenih sankcija protiv Rusije“, kazao je Fico.

ŠTAJNMAJER: NAPAD NA MARIJUPOLJ BIO BI KRŠENJE SPORAZUMA IZ MINSKA

Šef nemačke diplomatije Frank Valter-Štajnmajer upozorio je danas Rusiju protiv dalje eskalacije konflikta u Ukrajini i istakao da bi napad proruskih snaga na lučki grad Marijupolj bilo jasno kršenje međunarodno dogovorenog mirovnog sporazuma.

MISIJA OEBS: DEBALJCEVO RAZRUŠENO

Posmatrači OEBS-a tokom jučerašnjeg obilaska grada Debaljceva na istoku Ukrajine uočili su mnoštvo oštećenih objekata i nestašicu glavnih potrepština, javila je danas agencija TASS.

„Bili smo tamo juče oko 30 minuta, nije bilo nijedne zgrade koja nije pogođena projektilom, nijednog objekta koji bi bio čitav. U gradu nema ni vode, ni hrane, ni grejanja, ni struje, ni lekova“, rekla je predstavnica Specijalne monitoring misije OEBS-a u Ukrajini Irina Gudima.

TASS navodi da su u OEBS-u saopštili i da posmatrači ne planiraju da obilaze Debaljcevo, grad na granici između samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, i da će se uputiti u obilazak drugih rejona.

UHAPŠENI ODGOVORNI ZA NAPAD U HARKOVU, DVOJE POGINULO

U Harkovu su uhapšene četiri osobe za koje se sumnja da su organizovale teroristički napad na učesnike marša kojim je obeležena godišnjica svrgavanja sa vlasti predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, saopštio je sekretar Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčunov.

Prema njegovim rečima, kod njih je pronađeno više komada različitog oružja, između ostalog i ručni bacač.

Prilikopm napada na kolonu, poginule su dve osobe, policajac i civil, a devet ih je ranjeno, od čega su tri u kritičnom stanju.

Okružni javni tužilac Jurij Danilčenko saopštio je da je napad izveden eksplozivnom napravom kućne izrade, pri čemu je korišćen trotil, a umesto gelera su bili ekseri.

Prema prvim rezultatima istrage, eksplozivna naprava je bila ostaveljena u torbi, a aktivirana je daljinski, rekao je Danilčenko, prenosi Tass.

Ranije je ta ukrajinska agencija javila da je akcija obeležavanja godišnjice počela kod Hale sportova, simboličkim puštanjem u nebo balona za koje su bile zakačene fotografije Janukoviča, ruskog predsednika Vladimira Putina i gradonačelnika Harkova Genadija Kernesa.

HEJG: BRITANIJA NEĆE SLATI ORUŽJE UKRAJINI

Britanski državni sekretar i predsednik parlamenta Vilijam Hejg isključio je danas mogućnost slanja oružja Ukrajini, u vreme dok se SAD i evropske zemlje sve više zalažu za naoružavanje vlade u Kijevu kao vid dodatnog pritiska na Rusiju u sklopu pokušaja rešenja ukrajinske krize.

Hejg, koji je do prošle godine bio britanski šef diplomatije a i dalje je veoma blizak premijeru Dejvidu Kameronu, istakao je da bi svetske vlade trebalo „veoma pažljivo“ da razmisle o tom potezu, prenela je agencija AFP.

Aktuelni britanski ministar spoljnih poslova Filip Hemond je početkom meseca izjavio da, iako vlada u Londonu trenutno ne razmatra slanje oružja Ukrajini, „zadržavamo pravo da taj stav kasnije razmotrimo“.

Britanija je dosad već slala vojnu opremu Ukrajini, poput lakih oklopnih vozila, ali ne i oružje.

„Velika Britanija ne planira da šalje oružje Ukrajini. Naš pristup ni u jednom oružanom konfliktu poslednjih godina nije bio da šaljemo oružje“, izjavio je Hejg za BBC.

On je naglasio da je diplomatsko rešenje jedini način da se ostvari napredak i upozorio da „morate veoma pažljivo da razmislite pre nego što ćete poslati dodatne količine oružja na područje u konfliktu“.

POSMATRAČI OEBS-A VRATILI SE U DEBALJCEVO

Kolona posmatrača OEBS-a vratila se iz Donjecka u postradalo Debaljcevo. U koloni je bilo 10 vozila u pratnji policije Donjecke narodne republike.

Zamenik komandata štaba DNR Eduard Basurin je, pak, rekao da će posmatrači proveravati da li je povučena tehnika iz oblasti na lilniji dodira, ali da neće nadzirati sam proceš povlačenja.

„Oni će ići u te oblasti u kojima u skladu sa dogovorima ne treba da ima teškog naoružanja, i proveravaće da li ga tamo ima ili ne“, kazao je predstavnik Ministarstva odbrane „DNR“.

NACIONALNA GARDA UKRAJINE: ŽESTOKE BORBE KOD MARIJUPOLJA

Predstavnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da danas počinje proces povlačenja teškog naoružanja od linije razgraničenja, ali da je realno da povlačenje vojne tehnike počne prekosutra, 24. februara.

Prema Basurinovim rečcima, povlačenje je trebalo da počne pre tri dana, ali su se strane tek sada dogovorile da od danas počne računanje dvonedeljnog roka za taj proces, kako je propisano dogovorima iz Minska od 12. februara.

„Pripremne radove obavljamo danas, sutra je praznik, a od 24. februara realno će početi povlačenje tehnike“, rekao je on, prenosi TASS.

U međuvremenu, ruske i ukrajinske agencije prenose informacije o poštovanju prekida vatre, koji je u skladu sa dogovorima iz Minska stupio na snagu 15. februara.

Ukrinform prenosi saopštenje „Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije“ da je „neprijatelj“ tokom protekle noći pucao 12 puta na pozicije ukrajinskih snaga, između ostalog višecevnim raketnim bacačima, artiljerijom i minobacačima, a da su najaktivnija dejstva bila u donjeckom pravcu.

Navodi se da je pucano na sela Peski, Vođanoje, Tonjenkoje i na Avdejevku.

Ukrajinska državna agencija prenosi i tvrdnje jednog od pripadnika Nacionalne garde da se „od jutros vodi žestoka bitka“ u selu Širokino u blizini Marijupolja, na obali Azovskog mora.

Prema tvrdnji tog predstavnika Garde, ukrajinski vojnici drže pozicije a nema ni ranjenih, ni poginulih. Ukrajinske snage, kako je rekao, kontrolišu oko dve trećine tog sela, kao i drugih obalskih mesta.

Proruske snage DNR saopštile su da tokom protekle noći ukrajinske snage nisu kršile primirje, dok RIA Novosti prenosi saopštenje Donjecka da su se i jutros čuli plotuni teške artiljerije u tom gradu.

Štab ustanika juče je saopštio da su ukrajinski vojnici tokom prethodnih 24 sata 27 puta prekršili režim prekida vatre i da su se borbena dejstva vodila pretežno u oblasti donjeckog aerodroma.

SEMENČENKO: NISAM PODNEO OSTAVKU NA KOMANDU „DONBASOM“

Deputat Vrhovne Rade Ukrajine Semen Semenčenko demantovao je informaciju koja se ranije pojavila da je podneo ostavku na mesto komandanta bataljona „Donbas“ kako bi mogao da se posveti radu u Skupštini.

On je rekao da je njegova fejsbuk stranica hakovana i da je informacija o ostavci koja se na njoj pojavila lažna.

U januaru u redovima „Donbasa“ došlo je do odlaska većeg broja vojnika u drugu jedinicu. Naime svega 90 pripadnika ove jedinice nastavilo je da služi pod komandom Nacionalne garde Ukrajine, dok je čak 800 boraca napustilo jedinicu i prešlo pod komandu Ministarstva odbrane Ukrajine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *