КИЈЕВСКА ХУНТА СЕ РАСПАДА: Порошенко заратио са олигарсима

KIJEVSKA HUNTA SE RASPADA: Porošenko zaratio sa oligarsima

29 marta 2015

?????????Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u Kijevu da neće dopustiti oligarsima da „prave haos“ u Ukrajini.

Lider države koja se suočava sa velikom krizom reagovao je posle ostavke guvernera oblasti na istoku Ukrajine, milijardera Igora Kolomojskog, zbog spora s vladom u Kijevu.

„Kao predsednik, neću dozvoliti sukob unutar vlasti. Moj prioritet je borba protiv oligarha“, rekao je Porošenko u intervjuu privatnoj televiziji ICTV.

Kolomojski, koji je finansirao i dobrovoljačke jedinice za borbu sa ustanicima u Donbasu, podneo je ostavku na mesto guvernera Dnjepropetrovska.

Ukrajinska vlada je prošle nedelje, u nastojanju da oslabi uticaj ukrajinskih oligarha, u parlamentu progurala zakon koji se u osnovi svodi na preuzimanje kontrole nad naftnom i gasnom kompanijom u kojoj Kolomojski ima značajan udeo.

On je reagovao slanjem naoružane grupe s namerom da zauzme kancelarije dve energetske kompanije u Kijevu. Bivši guverner Dnjepropetrovska je i ranije koristio nasilnu taktiku u svojim poslovnim aktivnostima.

Ukrajinski tajkun najveći donator fondacije Klintonovih

Kolomojski je, takođe, svoje bogatstvo, koje Forbs procenjuje na 1,3 milijarde dolara, koristio za finansiranje dobrovljačkih odreda za borbu na istoku Ukrajine. Mada su te jedinice bile pod kontrolom vlade, on je i dalje imao značajan uticaj na njih.

Ukrajinski tajkuni su se obogatili 1990-ih godina, pošto je Ukrajina stekla nezavisnost, i otvoreno koristili svoje ogromno bogatstvo za uticaj na političare i vladu.

I sam Porošenko je milijarder i još nije odustao svog posla u industriji čokolade uprkos izbornim obećanjima da se više neće baviti biznisom ako postane predsednik države.

(sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. z-i says:

    Zaboravio da stavi glavne oznake na njega (nacisticke)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *