Kijevska hunta spremna za napad na Donjeck, kraj ove nedelje rešiće mnogo toga

Kijevska hunta spremna za napad na Donjeck, kraj ove nedelje rešiće mnogo toga

13 avgusta 2014

12405Piše: Boris Rožin

Velika je verovatnoća – prema informacijama s terena – da će u naredna tri dana, moguće je već sutra, početi opšta ofanziva huntinih snaga na Donjeck.

Koncentracija huntinih vojnih snaga je praktično završena, okupljene su sve manje-više borbeno sposobne jedinice, pri kraju je dovoženje municije za artiljeriju i višecevne raketne bacače.

Za napad na Donjeck će se koristiti svi dostupni kalibri municije za artiljeriju i višecevne raketne bacače, plus avijacija.

Plan je ne samo da se ustanici odbace sa južnih prilaza gradu, već i ulazak u gradske četvrti sa severozapada i zapada.

Istovremeno će sa severa biti napadnuta Jasinovataja, uz pokušaj da se uđe u Jenakijevo.

Vojska kod gradova Šahtjorsk i Krasnij Luč imaće zadatak da zadrži rezerve ustanika i da usput pokuša da preseče puteve koji vode u Donjeck.

Za huntu je to praktično igra na sve ili ništa, pošto bi neuspeh te ofanzive zahtevao pauzu za popunjavanje ionako proređenih borbenih redova, da ne govorimo o gorivu i municiji.

Ogromni gubici koje hunta već tri dana ima kod Ilovajska pokazuju da se hunta ne obazire na gubitke i da će pokušati da zauzme Donjeck po bilo koju cenu.

Glavni zadatak ostaje nepromenjen – da se Donjeck zauzme do 24. avgusta (dana ukrajinske nezavisnosti).

12406Velika razaranja i civilne žrtve su neizbežne, hunta je danas već upozorila stanovništvo da napusti Donjeck, koji bi trebalo da bude izložen velikom granatiranju i neposrednom napadu.

Razume se da neće svi napustiti grad, što će i dovesti do velikog broja žrtava.

U narednim danima ustanici u Donjecku i Gorlovki moraće da pokažu maksimalnu čvrstinu i upornost. Treba samo da izdrže i uvuku huntine snage u dugotrajne ulične borbe.

Premijer DNR Zaharčenko je saopštio da bi ustanici mogli da izvedu 200 oklopnih vozila, uključujući ona preoteta u „južnom džepu“.

To je onaj adut kojim će biti pokušano da se parira mehanizovanim jedinicama hunte, a služiće i za „gašenje požara“ u odbrani.

Obe strane odlično razumeju da će predstojeća bitka za Donjeck biti glavna i da će upravo ona umnogome odrediti u čiju korist će biti završen rat na teritoriji DNR.

Pretpostavljam da ustanici neće prelaziti u ofanzivu dok hunta ne zada svoj glavni udarac.

Akcenat će najverovatnije biti na iscrpljivanju protivnika u odbrani i kontranapadima mobilnih snaga.

Uglavnom, ove nedelje će mnogo toga biti rešeno.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *