Kijevski fašisti spremaju veliki napad na Donjeck i Lugansk

Kijevski fašisti spremaju veliki napad na Donjeck i Lugansk

7 septembra 2014

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-ARMYKomandir mobilnog odreda armije DNR„Varjag” – Aleksandar Matjušin – alarmirao je vojni vrh u Donjecku da su ukrajinske snage provalile u zonu odbrane Donjecka.

Naveo je da se već načaze na tri kilometra od baze „Varjaga” čiji pripadnici se već spremaju da odbiju napad.

Nešto pre toga je ministar odbrane DNR, Vladimir Kononov, javno upozorio Kijev: ako napadi i provokacije ne prestanu – narediću da se puca bez poštede.

Verovatno najbolji znalac Ukrajine i geopolitičkog konteksta – Rostislav Išćenko, šef Centra za sistemske analize i prognoze – izjavio je: „Rat u Ukrajini je nemoguće zaustaviti. U svakom slučju: u ovoj fazi. Stvari su otišle isuviše daleko i pobediće onaj ko bude jači”.

Prema njegovim rečima, razloga za potpisivanje „privremenog protokola” o prekidu vatre bilo je mnogo, a najvažniji je to što je obema stranama bio potreban predah. Kijev je imao motiv i u tome što je vojna situacija za Novorosiju postepeno postajala povoljnija, što je pojačavalo strah i zabrinutost i u Kijevu i u vrhu ukrajinske armije.

Išćenko je uveren: snage Novorosije će nastaviti da povećavaju svoju udarnu moć, a ni Kijev neće sedeti skrštenih ruku.

„Ovo je rat između SAD i Rusije, ne direktni jer su udarna snaga Amerikanaca postale ukrajinske nacionalističke formacije, a Rusije – stanovnici Donbasa koji brane svoje pravo na slobodu i život. Ukrajinska nacionalna garda je nezakonita i teroristička oružana formacija”.

Istovremeno je agencija Voenkor.info istupial sa upozorenjem da se ukrajinska amrija i „nacionalna garda” spremaju za novi kontranapad.

Evo njenog pogleda na stanje na frontovima i upozorenja šta se sprema:

„Poslednjih dana ima premnogo optimizma. Istina je da se ukrajinska armija povlači sa severa Lunanske Narodne Republike.

Lokalno stanovništvo, sa još uvek okupiranih teritorija, tvrdi da se kaznena ekspedicija masovno povlači iz Markovke, Novopskova, Belovodska, Novoajdara, Severodonjecka, Starobeljska i Svatova.

Jedan od ukrajinskih „nacionalno svesnih” blogera iz Svatova kaže da su lokalni nacionalisti „sa suzama na očima ispraćali ukrajinske vojnike”.

Ako ovo objašnjavate iz ugla ukronacionalista onda je sve jednostavno i razumljivo. Hunta ima u planu da organizuje liniju odbrane duž reke Oskol uz oslanjanje na utvrđene tačke u rejonima Izjuma i Kupjanska.

Donji vodotok Oskola je dobro mesto koje se može utvrditi jer se tamo nalazi veliko i duboko Krasnooskolsko veštačko jezero.

Čak i prilično ograničeni umovi, očišćeni od uticaja „promoskovskih” vojnih kadrova u kijevskim štabovima, konačno su se dosetili da, posle velikih neuspeha ukrajinske armije na jugu DNR, utvrđivanje leve obale Severnog Donca gubi svaki smisao. To hunti odvlači velike snage, a sama teritorija nije ekonomski značajna i ne daje mogućnost da se organizuju odbrambene tačke. A armija LNR je uprvo tu imala prilično dobar operativni prostor za odlučni napad i obavljanje diverzantsko-izviđačkih aktivnosti.

Po zamisli štabova kijevskih vojnih jedinica i njihovih mentora iz SAD, stvaranje oskolske linije odbrane u kombinaciji sa utvrđenim rejonom u trouglu Artjomovsk-Slavjansk-Konstantinovka predstavlja način da se armiji Novorosije onemogući ofanziva na Harkov.

Što je najvažnije, hunta će kontranapad na Donjeck i Lugansk izvesti sa severa. Nakon zauzimanja Slavjanska, što je u Kijevu euforično prikazano, upravo će sa tih granica taktičke grupe bataljona ukronacista – ojačane stranim plaćenicima i oružjem sa Zapada – započeti novi napad na Novorosiju.

„Pregrupisavanje, opremanje i dovlačenje rezervista na ojačane tačke na severu DNR i LNR daje šanse hunti da izvrši kontranapad i pokuša da razbije odbrambene snage Donbasa, da niveliše njihov borbeni potencijal, isključivši iz „igre” najjače jedinice i formacije ustanika koje će biti blokirane u prestonicama dve republike”.

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. s@Ša says:

    Kako se može vjerovati latinima koji uvjek lažu,zar je neko zaista očekivao da će Unijati ispoštovati primirje i da ga neće iskoristiti za pregrupisanje i konsolidaciju svojih redova,DNR i LNR pod hitno moraju nastaviti sa ofanzivom mada mislim da je sad kasno za to jer su Ukri iskoristili ovaj predah za ojačavanje svoje razbijene vojske!

  2. Enky says:

    Tako su i nas zezali latini.Kao fol primirje a rovare li rovare!

  3. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su.......... says:

    @Ša, šta bre lupetaš? Kakvo ojačavanje za pet ili šest sati primirja,a osim toga. naši imaju ogromnu pomoć Rusije, i u ljudstvu i u tehnici,i brajko moj, ako Rusi žele da se sve ovo brzo završi,a žele,moraju da urade,a i uradiće sledeće stvari: 1.očistiće Donjeckolugansku republiku od uastaša kijevskih 2.započeće ofanzivu na Harkov,Zaporožje i Dnepropetrovsk,uz aktiviranje partizanskih jedinica na terenu 3pokrenuće oružani ustanak u Odesi,Hersonu i Nikolajevsku 4. doći će do Kijeva i nataći Porošenka na k@yrac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *