КИЈЕВСКИ ИСТОРИЧАР: Украјина ће остати без НОВОРУСИЈЕ, АКО НАСТАВИ ДА ШУРУЈЕ СА ЗАПАДОМ

КИЈЕВСКИ ИСТОРИЧАР: Украјина ће остати без НОВОРУСИЈЕ, АКО НАСТАВИ ДА ШУРУЈЕ СА ЗАПАДОМ

5 јануара 2021

УКРАЈИНСКИ историчар и археолог – академик Националне академије наука Петар Толочко – упозорио је да постоји ризик да се та земља распадне.

Прецизирао је да може изгубити целу Новоросију са Одесом. И објаснио зашто.Нагласио је да је противприродно што Украјинци одбацују „најдубље што их је изнедрило“, што се одвајају од источнословенског православног копна и „котрљају“ се у западну Европу, где не могу ухватити корен.

Толочко је био потпуно отворен, рекавши: „Са таквим развојем догађаја могућ је губитак низа територија, посебно оних које су унутар граница Новоросије и некадашње Доњецко-Криворошке Републике“.

У наставку је своју прогнозу-опомену додатно изоштрио и заоштрио:

„Одеса је историјски Новоросија, Харков и Донбас су територије у оквиру бивше Доњецко-Криворошке Републике, коју је деда Лењин увео у Украјину 1918. године. То су шавови којима је сашивена Украјина кад су од ње правили Велику Украјину. Само, ти се шавови могу и рашити. То су природне линије поделе!“

Иако то у данашњој Украјини може бити и смртно опасно, Толочко се није либио да каже:

„Раскидати са руским светом, то је исто што и – раскидати са својом историјом. Руски свет није политички пројекат Кремља, то је културно-историјска датост у којој смо живели дуже од хиљаду година. Руски свет се оформио још у време Кијевске Руси. О Руском свету је писао и Свети Симон, епископ Владимирски и Суздаљски који је на тај положај дошао из Кијево-Печорске лавре. Руски свет је цивилизацијска културно-историјска, а не политичка појава“.

Закључио је указивањем: „Украјина и Русија – тако је то историја удесила – то су рођачке земље које не могу отићи једна од друге и не треба међу њима подизати преграде“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u