КИЈЕВСКИ ИСТОРИЧАР: Украјина ће остати без НОВОРУСИЈЕ, АКО НАСТАВИ ДА ШУРУЈЕ СА ЗАПАДОМ

KIJEVSKI ISTORIČAR: Ukrajina će ostati bez NOVORUSIJE, AKO NASTAVI DA ŠURUJE SA ZAPADOM

5 januara 2021

UKRAJINSKI istoričar i arheolog – akademik Nacionalne akademije nauka Petar Toločko – upozorio je da postoji rizik da se ta zemlja raspadne.

Precizirao je da može izgubiti celu Novorosiju sa Odesom. I objasnio zašto.Naglasio je da je protivprirodno što Ukrajinci odbacuju „najdublje što ih je iznedrilo“, što se odvajaju od istočnoslovenskog pravoslavnog kopna i „kotrljaju“ se u zapadnu Evropu, gde ne mogu uhvatiti koren.

Toločko je bio potpuno otvoren, rekavši: „Sa takvim razvojem događaja moguć je gubitak niza teritorija, posebno onih koje su unutar granica Novorosije i nekadašnje Donjecko-Krivoroške Republike“.

U nastavku je svoju prognozu-opomenu dodatno izoštrio i zaoštrio:

„Odesa je istorijski Novorosija, Harkov i Donbas su teritorije u okviru bivše Donjecko-Krivoroške Republike, koju je deda Lenjin uveo u Ukrajinu 1918. godine. To su šavovi kojima je sašivena Ukrajina kad su od nje pravili Veliku Ukrajinu. Samo, ti se šavovi mogu i rašiti. To su prirodne linije podele!“

Iako to u današnjoj Ukrajini može biti i smrtno opasno, Toločko se nije libio da kaže:

„Raskidati sa ruskim svetom, to je isto što i – raskidati sa svojom istorijom. Ruski svet nije politički projekat Kremlja, to je kulturno-istorijska datost u kojoj smo živeli duže od hiljadu godina. Ruski svet se oformio još u vreme Kijevske Rusi. O Ruskom svetu je pisao i Sveti Simon, episkop Vladimirski i Suzdaljski koji je na taj položaj došao iz Kijevo-Pečorske lavre. Ruski svet je civilizacijska kulturno-istorijska, a ne politička pojava“.

Zaključio je ukazivanjem: „Ukrajina i Rusija – tako je to istorija udesila – to su rođačke zemlje koje ne mogu otići jedna od druge i ne treba među njima podizati pregrade“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *