Кики Смит: Немам одговоре на та велика питања

Kiki Smit: Nemam odgovore na ta velika pitanja

15 maja 2017

U „PAVILJONU uživanja i strahova“, koji je jedan od devet segmenata ovogodišnje centralne izložbe 57. Bijenala u Veneciji – „Živela živa umetnost“, zatekli smo i Kiki Smit, zvezdu njujorške likovne scene, jednu od najeminentnijih autora, među njih 120 koje je pozvala kustoskinja Kristin Masel. Uz širok i neposredan osmeh, rado pristaje da govori za srpske medije i otkriva nam: „Moj muž je iz Srbije“.

– Malo, nažalost, znam o Srbiji, bila sam samo jednom u Beogradu, veoma kratko, ali rado bih došla ponovo, zato što je grad veoma lep. Svideli su mi se pejzaži, ljudi. Srbi su veoma lepi ljudi – kaže za „Novosti“ umetnica čije kolekcije imaju najugledniji američki muzeji, poput Muzeja moderne umetnosti (MoMA) i Vitnija, učesnica mnogobrojnih međunarodnih umetničkih manifestacija ovenčana značajnim nagradama, autor četiri knjige…

Na ovoj izložbi, kao i kroz čitav njen opus, od prve samostalne postavke 1982. godine, u fokusu je ljudsko, ali pre svega žensko telo. Koristeći se narodnim legendama, mitovima i bajkama, Kiki Smit stvorila je sopstveni univerzum, u kome predstavlja i iskustvo žene-umetnika.

* Šta vama lično znači moto ovogodišnje smotre – Viva arte viva („Živela živa umetnost“)?

– Osećam da sve što sam do sada videla na Bijenalu ima neku intimnost, iz radova se vidi da umetnici uživaju u onome što rade. Na neki način izložba je radikalna, ali na jedan mek način, čak vrlo ženstvena. Autori se u svojim radovima kreću u različitim pravcima, ali vidi se da sve to dolazi iz njihovog srca.

* Vaš rad je izuzetno poetičan, da li je to ono što vam je najznačajnije?

– Meni je prevashodno važno iskustvo sa materijalom, to je proces kroz koji učim. Radim litografije, koje sečem… Činim da se ljudske figure kreću, na način na koji ja to želim, refigurišem ih, pravim ih od stakla. Za mene je svrha toga što sam umetnik upravo samo iskustvo. Meni je to način da svoj život sintetišem u određenu formu, ali i da radeći sa različitim materijalima, uviđam njihove parametre, poreklo. Volim procese i to tradicionalne procese umetničkog rada.

* Da li koncept Bijenala pokazuje da je umetnost još živa i u ovim vremenima?

– Nemam odgovore na ta velika pitanja, samo na ona mala. Ali, srećna sam što sam uključena u ovu postavku Bijenala i to osećam kao veliku počast. Sviđa mi se i ova dosta velika prostorija u kojoj je moja izložba, jer ima prirodno osvetljenje. Svetlost u Veneciji je najlepša.

UMETNIČKA PORODICA

ROĐENA u nemačkom gradu Nirnbergu 1954. godine, Kiki Smit vodi poreklo iz ugledne porodice američkih umetnika: majka joj je bila glumica i operska pevačica Džejn Lorens, dok njenog oca Tonija Smita smatraju pionirom američke minimalističke skulpture. Skulptura je najčešće i polje izražavanja Kiki Smit, ali u srcu svega čime se bavi, uvek je crtež.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *