КИМ ЏОНГ ПРВИ ПУТ ИЗАШАО ИЗ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ! У Кини се срео са Си Ђинпингом, ОБЕЋАО МИР! (ВИДЕО)

KIM DŽONG PRVI PUT IZAŠAO IZ SEVERNE KOREJE! U Kini se sreo sa Si Đinpingom, OBEĆAO MIR! (VIDEO)

28 marta 2018

Lider Severne Koreje Kim Džong Un boravio je u poseti Kini od nedelje do danas, u prvoj poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011, potvrdili su kineski mediji.

Kineski mediji pišu i da se Kim sastao s predsednikom Si Đinpingom i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših severnokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.

– Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila – rekao je lider Severne Koreje, čija je poseta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Severnoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji preneli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Severne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je poseta Kini bila njegov zadatak.

Kineski predsednik je sa svoje strane prihvatio poziv da poseti Pjongjang.

Poseta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rešavanju nuklearnog pitanja Severne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba, a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.

Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja.

Kim nije boravio u poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. kada je funkciju preuzeo od oca, Kim Džong Ila.

Japanski mediji su prvi preneli vest o mogućoj poseti Kima Kini. Agencija Kjodo je u utorak javila da je specijalni severnokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Džong Il tokom putovanja u inostranstvo, na železničkoj stanici u Pekingu i da se na licu mesta nalaze neuobičajeni velikih broj pripadnika kineskih snaga bezbednosti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Ne racunajuci studije u Svajcarskoj, onda je verovatno prvi put izasao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *