Kim Džong Un dobio 100 odsto glasova na izborima

Kim Džong Un dobio 100 odsto glasova na izborima

10 marta 2014

Kim-Jong-un-korea_2410596bLider Severne Koreje Kim Džong-Un na nedeljnim parlamentarnim izborima osvojio je 100 odsto glasova u svojoj izbornoj jedinici, u kojoj su glasali svi birači.

Tako je Kim Džong-Un, koji ima čitav niz najviših titula u zemlji uključujući vrhovnog komandanta oružanih snaga Severne Koreje i predsednika moćne Nacionalne komisije za odbranu, sada postao i poslanik u Vrhovnoj narodnoj skupštini.

„Svi glasači u izbornoj jedinici broj 111 su glasali, a 100 odsto njih je glasalo za Kim Džong-Una. To predstavlja izraz apsolutne podrške i poverenja Džong-Una, s obzirom da su mu svi ponovo iskazali lojalnost“, objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Građani Severne Koreje u nedelju su izašli na birališta kako bi glasali na parlamentarnim izborima, koji su prvi takvi izbori otkad je u decembru 2011. aktuelni lider Kim Džong-Un nasledio svog oca Kim Džong-Ila.

U svakoj od 687 izbornih jedinica je bio samo jedan kandidat, pa su glasači mogli samo da napišu „da“ pored imena jedinog kandidata na glasačkom listiću.

Kao i njegov otac prije njega, Kim Džong-Il je kandidat u jedinici broj 111, u planinskom okrugu Paektu. Severnokorejanci toj planini pripisuju božanski status, pošto je na njenim obroncima, prema legendi, rođen Kim Džong-Il.

Izbori za Vrhovnu narodnu skupštinu se održavaju svake pete godine, a ta institucija zaseda dvaput godišnje kako bi zvanično odobrila budžet ili druge odluke koje je donela vladajuća Radnička partija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *