КИМ ЏОНГ УН ОТКРИО: Тестирали смо систем који ће бити пресудан

KIM DŽONG UN OTKRIO: Testirali smo sistem koji će biti presudan

1 avgusta 2019

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je testiranje novog višestrukog sistema raketnih bacača, saopštile su tamošnje vlasti.

Kim Džong Un je za taj sistem rekao da će uskoro igrati presudnu ulogu u kopnenim borbenim operacijama njegove vojske, dodaje se.Zvanična severnokojejska Centrala novinska agencija osporila je ocenu južnokorejske vojske da su u sredu lansirane dve balističke rakete kratkog dometa.

„Proba je naučno potvrdila da su tehnički podaci i karakteristike novog tipa velikog kalibra raketa naoružanja dostigle numeričke vrednosti svog dizajna i verifikovale borbenu efikasnost celokupnog sistema„, navodi KCNA, prenosi Jonhap.

Severnokorejska agencija nije pomenula ni jednu zemlju kao potencijalnu metu, ali se pretpostavlja da se odnosi na Seul koji je očito u dometu oružja. I drugi severnokorejski mediji preneli su vest o najnovijoj probi, ali nisu objavili fotografije novog oružja.

Vojska Južne Koreje saopštila je juče da je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale i da su obe rakete preletele oko 250 kilometara na maksimalnoj nadmorskoj visini od 30 kilometara.Ovo je drugo testiranje u manje od nedelju dana izvedeno dok su pregovori sa SAD o nuklearnom naoružanju u zastoju.

Takođe, Pjongjang je izrazio bes zbog planiranih američkih i južnokorejskih vojnih vežbi, navodi agencija Asošiejted pres.

Velika Britanija, Nemačka i Francuska zatražile su od Saveta bezbednosti UN da iza zatvorenih vrata održi sednicu u vezi sa potezima Pjongjanga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *