KiM i Krim

KiM i Krim

5 marta 2014

Aleksandar PAvicPiše: Aleksandar Pavić

Desi se ponekad da ono što Vladimir Putin izgovori može da prija ušima čak i zakletih srbofoba i rusofoba. Tako je 4. marta kao udarna vest na B-92 stajao naslov: „Putin: ako može Kosovo, može Krim“. A onda je citiran i sam ruski predsednik: „I ako je to dozvoljeno, recimo, kosovskim Albancima, ako je dozvoljeno da se to uradi u mnogim krajevima sveta, to pravo naroda na samoopredeljenje uokvireno je u relevantnim dokumentima UN i koliko znam nije poništeno. Međutim, mi niti to sada radimo, niti nameravamo da provociramo takve odluke, niti ćemo u bilo kom slučaju podgrevati takva nastojanja“.

Zanimljivo je to što je, u svojoj obradi, B-92 neuporedivo korektnije preneo smisao i suštinu te važne izjave nego što je to učinila državna televizija, tzv. medijski javni servis evropske Srbije RTS, koji je istu vest preneo na sledeći način: „Putin je situaciju na Krimu uporedio sa Kosovom, navodeći da stanovništvo tog poluostrva ima pravo na samoopredeljenje, kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima, a i u mnogim drugim delovima sveta“.

Čak je šokantno koliko je B-92 svoj posao u ovoj prilici uradio kvalitetnije, poštenije, i sa manje malicioznosti prema ostacima srpske državnosti na Kosovu i Metohiji od medijske kuće za koju se plaća pretplata. Jer, B-92 je takođe naveo i bitnu kvalifikaciju koju je upotrebio ruski predsednik: „Na pitanje da li se razmatra pripajanje Krima Rusiji, Putin je odgovorio odrečno, a zatim je dodao da veruje da ljudi u uslovima slobode izražavanja i sigurnosti ‘mogu i moraju sami da odlučuju o svojoj budućnosti'“.

Zapravo, ko god čita sajt RTS dobio je poruku da je ustvari ono što su zapadne sile nametnule kada je reč o KiM nešto sasvim normalno, pa čak i prirodno, nešto što se dešava „u mnogim drugim delovima sveta“, nešto što sada čak i Rusi, dosad nepokolebljivi u nepriznavanju tzv. kosovske nezavisnosti, smatraju normalnim, pa čak i zakonomernim procesom. Pogotovo u sadašnjom situaciji, kad se radi o teritoriji do koje im je stalo, Krimu.

Naravno, to nije slučaj, što nam samo malo pažljivije čitanje vesti sa B-92 i potvrđuje. Jer, ne samo da se tu vidi da je ruski predsednik odrečno odgovorio na pitanje da li razmatra pripajanje Krima Rusiji, nego je i jasno definisao uslove pod kojim bi nekakvo izjašnjavanje o samoopredeljenju uopšte moglo da se održi: „u uslovima slobode izražavanja i sigurnosti“. Već na tom osnovnom koraku, ceo proces samoproglašene kosovske nezavisnosti ne prolazi ispit. Kontekst je naširoko poznat: nezakonito NATO bombardovanje u kojem su počinjeni brojni zločini protiv čovečnosti, posle kojeg je došlo do masovnog proterivanja srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva sa teritorije KiM, zatim još jednog masovnog pogroma (17.3.2004.), mnoštvo nerešenih ubistava i otmica, aktivno sprečavanje povratka raseljenih i izbeglih, itd. Da ne govorimo o čudovišnoj organizaciji vađenja i trgovine ljudskim organima za koju su osumnjičene vodeće prištinske političke figure, i permanentnoj atmosferi terora i zastrašivanja kojoj su izloženi svi nealbanci, ali i protivnici prištinskih vlasti i pomoćnih struktura. Na kraju, imamo i otvoreno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kada je jednostrano proglašena lažna država „Kosovo“, što predstavlja još jedno otvoreno kršenje međunarodnog prava.

Jasno je da je, koristeći kosovsku paralelu, ruski predsednik govorio o uobičajenim zapadnim dvostrukim aršinima, i da je hteo da ih posebno apostrofira u kontekstu najpoznatijeg mogućeg primera, a to je upravo kosovski primer, primer koji je već dobro poznat ne samo prosečnom neobrazovanom zapadnom političaru već, bar u najosnovnijim crtama, i prosečnom neobrazovanom zapadnom gledaocu. A, naravno, i domaći, ruski gledalac je vrlo dobro upoznat s tim primerom, kao i gledaoci širom sveta koji još uvek nisu potpali pod pokroviteljski zapadni medijski kišobran. Uostalom, ruski državni kanal Rusija 1 je samo par dana pre toga objavio reportažu iz Beograda, u kojoj su naširoko citirane reči upozorenja Slobodana Miloševića upućene ruskoj, beloruskoj i ukrajinskoj javnosti, da ne prave greške koje su napravili narodi Jugoslavije, već da se ujedine, jer će jedino tako da budu snažni i slobodni i da sačuvaju svoju nezavisnost. Uz to, bilo je reči i o NATO bombardovanju i njegovim pogubnim posledicama po stanovništvo bivše SR Jugoslavije.

Pre će biti da je to ta paralela koju ruski državni vrh želi da istakne: zapadne sile postupaju nezakonito, bombarduju nezavisne zemlje i pokušavaju da im otmu delove teritorije, a zatim to proglašavaju za „pravno naroda na samoopredeljenje“. S druge strane, Rusija postupa zakonito, štiti interese koji su definisani međunarodnim ugovorima, ni jednom rečju ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine (već samo legitimitet trenutnih vlasti u Kijevu) – ali isti NATO agresori odmah na sav glas dižu galamu na Rusiju, optužujući je da želi sa Krimom ono što oni i sada otvoreno rade sa KiM.

Uostalom, čak i da kojim slučajem to nije tako, da postoji čak i crv sumnje da čak i prijateljska Rusija možda misli drugačije, državni organi i državni mediji bi bili dužni da tumače sve izjave, kako prijatelja tako i neprijatelja, u ključu koji najviše odgovara državnim interesima Srbije. To je prva i osnovna lestvica borbe za svoje interese: neprekidna borba za pravilno, odnosno povoljno tumačenje činjenica, prava, ugovora, sporazuma, izjava, itd. To je osnovni izraz nepokorenog narodnog duha. Očigledno je da sadašnje vlasti u Beogradu to ne čine, ni zvanično, ni privatno, ni preko državnih medija. No, to ne znači da od te borbe treba odustati, makar i na individualnom planu. Stvari mogu brzo da se preokrenu. Toga su svesni i beogradski „evromajdanovci“ i njihovi baštinici i naslednici, zato im se „ukrajinski“ i ini scenariji, kao skeleti u ormaru, i pričinjavaju.

(Fondsk.ru)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *