КИМ ЛАНСИРАО „ХВАСОН-14“! Та ракета може до Лос Анђелеса и Чикага

KIM LANSIRAO „HVASON-14“! Ta raketa može do Los Anđelesa i Čikaga

29 jula 2017

Centralna telegrafska agencija Severne Koreje saopštila je da je po drugi put uspešno testirana interkontinentalna balistička raketa „Hvason-14“.

Naređenje o izvođenju testiranja izdao je lider Kim Džong UN koji je pratio lansiranje iz komandnog centra.

Let rakete je trajao 47 minuta i 12 sekundi. Ona je preletela 998 kilometara.

Kako piše CNN, raketa je u dometu nekoliko većih američkih gradova.

Američki, južnokorejski i japanski analitičari naveli su da je raketa za 45 minuta dostigla visinu od oko 3.700 kilometara, kao i da je preletela nešto manje od 1.000 kilometara.

Da je raketa, kako tvrdi ekspert Dejvid Rajt, bila ispaljena sa ravne, standardne tajektorije, u domenu bi imala gradove kao što su Los Anđeles, Denver i Čikago, sa mogućnošću da verovatno stigne i do Njujorka i Bostona.

Južna Koreja je saopštila da je interkontinentalna raketa ispaljena u petak naprednija od one ispaljene prethodnog meseca, a to se može videti na osnovu raspona koji je preletela. Eksperti iz ove zemlje kažu da test samo dokazuje da Pjongjang može da pogodi Aljasku.

Rajt ipak navodi da jučerašnji test ne pokazuje koliko je teška bila bojeva glava, što je teže punjenje, to je domet rakete manji.

Prema podacima CTAK, lansiranje rakete nije predstavljalo pretnju bezbednosti drugim državama.

Američki predsednik Donald Tramp osudio je Severnu Koreju zbog lansiranja rakete poručivši da će to još više izolovati Pjongjang a da će SAD preduzeti sve mere da osiguraju bezbednost.

Ranije je AFP javio da su načelnik Generalštaba SAD Džozef Danford i šef Tihookeanske komande Oružanih snaga SAD Geri Haris razgovarali telefonom sa načelnikom Generalštaba Južne Koreje Li Sun Činom o mogućnosti vojnog odgovora.

Kina je pozvala Peking da prekine akcije koje će dovesti do dalje eskalacije krize i da poštuje rezoluciju SB UN.

Evropska unija oštro je kritikovala Severnu Koreju zbog „ozbiljne pretnje po međunarodni mir i bezbednost“.

“Lansiranje je kršenje međunarodnih obaveza Severne Koreje predstavljenih u nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, navodi se u saopštenju EEAS, prenosi AFP.

EU insistira da se Pjongjang uzdrži od daljih provokacija koji bi mogli da izazovu regionalne i globalne tenzije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Baraba says:

    Nema logike zasto bi koreja sa par nukes u arsenalu napala Ameriku kad Ujka Sem ima u arsenalu preko 7000 nukes

  2. Milisav says:

    Moze do Los Andjelesa, ali ne moze jer dok bi je ispalili bila bi pokosena, a Sjeverna Koreja potopljena. Ovako u prazno mogu gadjati do mile volje, a kad bi ozbiljno ugrozili Ameriku nestali bi za par minuta. To znadete i vi pa zasto onda pisete gluposti. Kao sad su oni neka sila, a od gladi izumiru. Katastrofa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *