Ким прави нове ракете?

Kim pravi nove rakete?

1 avgusta 2018

PJONGJANG konstruiše nove rakete uprkos dogovoru o obustavi svog nuklearnog programa koji je postigao sa Vašingtonom, tvrde Obaveštajne agencije SAD na osnovu nedavnih satelitskih snimaka.

U junu, dva predsednika Kim Džong Un i Donald Tramp, potvrdila su „oči u oči“ sporazum, ali sada u Vašingtonu tvrde da Severna Koreja ponovo proizvodi balističke projektile. I to u fabrici u kojoj je proizvedena prva severnokorejska raketa, sposobna da stigne do istočne američke obale.

U zajedničkom saopštenju Trampa i Kim Džong Una, posle njihovog istorijskog sastanka u Singapuru, severnokorejski vođa je ponovio da se obavezuje na „potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“, ali je ostalo otvoreno kada će se to dogoditi i na koji način.

Vest o aktivnosti na izradi raketa, preneo je „Vašington post“ koji, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. List navodi da snimci nedvosmisleno potvrđuju da su poslednjih nedelja u toku radovi na najmanje jednoj, a možda i dve interkontinentalne balističke rakete na tečno gorivo u velikom kompleksu za istraživanje u Sanumdongu, kod Pjongjanga.

Novi obaveštajni podaci ne nagoveštavaju povećanje kapaciteta Severne Koreje, ali pokazuju da se rad na naprednom naoružanju nastavlja i to više nedelja pošto je Tramp napisao na „Tviteru“ da „Pjongjang više ne predstavlja nuklearnu pretnju“.

Ti izveštaji stižu samo nekoliko dana pošto je američki šef diplomatije Majk Pompeo u Kongresu tvrdio da Pjongjang nastavlja da proizvodi gorivo za nuklearne bombe, iako je Kim obećao da će se njegova zemlja denuklearizovati. Pompeo je dajući tu izjavu, rekao da američka administracija napreduje u svojim razgovorima s Pjongjangom. Bela kuća je bila odlučna u stavu da ne komentariše obaveštajne izveštaje.

Za više američkih zvaničnika i stručnjaka nije iznenađenje da severnokorejski poligoni za proizvodnju oružja ostaju aktivni jer, kako tvrde, Kim nije eksplicitno dao o tome nikakvo obećanje. Severna Koreja je, doduše, počela da demontira infranstrukturu u svojoj glavnoj bazi za lansiranje satelita, koja se smatra lokacijom za isprobavanje interkontinentalnih balističkih raketa.

SUSRET VOJNOG VRHA

ZVANIČNICI Severne i Južne Koreje razgovarali su u utorak u pograničnom selu Panmundžomu (na slici), a u fokusu je bila izgradnja vojnog poverenja između dve zemlje. To je drugi susret te vrste od juna, i predstavlja sprovođenje agende, dogovorene tokom samita lidera dve Koreje u aprilu. Oni su se tada saglasili da će biti obustavljene „sve neprijateljske aktivnosti“ i da će se se obostrano angažovati na smanjenju napetosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *