КИМ СЕ НЕ ШАЛИ: Северна Кореја се спрема да изведе пету нуклеарну пробу!

KIM SE NE ŠALI: Severna Koreja se sprema da izvede petu nuklearnu probu!

17 aprila 2016

kim-dzon-un-jutjub1Severna Koreja sprovodi aktivnosti koje izgledaju kao pripreme za petu nuklearnu probu, preneli su danas mediji u Seulu.

„Učestalost kretanja vozila i zaposlenih na lokaciji Pungje je dvostruka, čak trostruko veća od marta“, javila je agencija Jonhap.

Severna Koreja organizovaće početkom maja kongres svoje jedine partije na vlasti i to će biti prvi takav skup u poslednjih 36 godina. Mnogi analitičari ocenili su da lider Kim Džong-un planira tom prilikom da „istakne dostignuća“ nuklearnog programa.

Seul: Severna Koreja može da izvede probe kad god hoće

Južnokorejski vojni zvaničnici kažu da je Pjongjang tehnički spreman za dodatne nuklearne probe, a kada će do njih doći zavisi od političke odluke rukovodstva. U Južnokorejskom ministarstvu odbrane kažu da nukleranu probu očekuju jako brzo, već u narednih nekoliko nedelja.

– Verovatnoća da će se Severna Koreja sprovesti petu nuklearnu probu u roku nekoliko sedmica povećana je zbog propalog lansiranja u petak, što je za Kim Džong Una jako neprijatna prepreka – rekao je neimenovani južnokorejski zvaničnik tamošnjim medijima.

U petak je kako su svetske agencije prenele Severna Koreja pokušala da lansira raketu srednjeg dometa za koju iz Seula navode da bi mogla da dopre do američkih baza u Aziji, ali prema istim izvorima ovaj pokušaj završio se neslavno.

Raketa je nestala sa kontrolnog radara par sekundi nakon što je lansirana i veruje se da je eksplodirala u vazduhu, rekao je južnokorejski obaveštajni zvaničnik, a upravo ovaj neuspeh naveo je severnokorejskog diktatora da ubrza pripreme za petu nuklernu probu, tvrde međunarodni eksperti.

Vlasti Pjongjanga saopštile su da su 7. februara uspešno lansirale posmatrački satelit pomoću rakete dugog dometa, a prethodno da su izveli prvo testiranje hidrogenske bombe.

Severna Koreja sprovela je ranije tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene medjunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

KOMENTARIJedan komentar

  1. don says:

    Debeli mnogo se zezas sa tim petardama:))Znaju da nemas nista atomsko.Ali ti zato narod ima 4 sata struje na dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *