KiM: Srbi u strahu od novog pogroma i divljanja šiptara

KiM: Srbi u strahu od novog pogroma i divljanja šiptara

3 novembra 2014

A Kosovo Serb talks to Germany's KFOR soldiers blocking the bridge during clashes in the town of ZvecanZabrinuti zbog učestalih napada i uništavanja imovine, predstavnici našeg naroda iz Pokrajine upozoravaju da je bezbednosna situacija žestoko pogoršana. Srbi su zaplašeni incidentima, naročito u poslednje dve nedelje, pošto se u Beogradu zavijorila zastava „velike Albanije“.

Dalibor Jeftić, ministar za povratak u kosovskoj vladi, tvrdi da je bezbednosna situacija na KiM krhka i da se situacija na terenu može promeniti bukvalno preko noći:

– Zbog nestabilne situacije na terenu apelujem na političare da daju umerenije izjave, kako posledice ne bi trpeli obični građani. Naročito su u riziku Srbi na Kosmetu, u sredinama gde su u manjini.

Goran Rakić, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, kaže da su Srbi jako uznemireni zbog poslednjih incidenata:

– Nažalost, ovo za nas nije ništa novo. Navikli smo da i najbezazleniji povod može prerasti u eskalaciju nasilja. Organi bezbednosti na KiM nisu maksimalno posvećeni održavanju mira i stabilnosti. Nepojmljivo je da međunarodna zajednica do sada nije osudila nijedan poslednji incident nad Srbima u Pokrajini.

Da je situacija na terenu zabrinjavajuća, smatra i Dragan Nikolić, gradonačelnik opštine Parteš u Kosovskom Pomoravlju, koji takođe ocenjuje da je najveća odgovornost na međunarodnoj zajednici da sačuva mir i bezbednost:

– Situacija na terenu je pod nabojem i izgleda da Albanci samo čekaju pogodan trenutak i prvom prilikom kada im se to bude dozvolilo mogu eskalirati sukobi poput martovskih dešavanja 2004. godine, kada su Albanci padali i nasrtali na sve srpsko u Pokrajini. Ja zaista ne verujem da će ikada Albanci postati tolerantni prema nama i mislim da će nas sve dok budemo na Kosmetu napadati – ocenjuje gradonačelnik Nikolić.

Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice, kaže da je situacija napeta:

– Srbi su u ogromnom strahu jer su mnogi nemili događaji u prošlosti, u kojima su žrtve bili Srbi, započinjali iz atmosfere kakva sad vlada na Kosovu. Plašim se da je moguće ponavljanje nasilja nad Srbima slično martovskom pogromu 2004.

SLIKE I MAJICE MRŽNjE

Incident sa utakmice Srbija – Albanija kao da se preneo na svakodnevni život, pa se na Kosovu ovih dana mogu kupiti majice sa likom prvog albanskog pilota (što asocira na dron sa zastavom na ovoj utakmici), dok se slične fotografije mogu videti na staklima automobila. Inače, sličan pano sa dronom i albanskom zastavom, odnosno likom prvog albanskog pilota, okačen je i na zgradi opštine Dečane u centru ove varoši.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *