KINA: Americi otkucava sat, bankrotstvo pred vratima

KINA: Americi otkucava sat, bankrotstvo pred vratima

7 oktobra 2013

china-flagAmerici otkucava sat i sve je manje vremena da se izbegne bankrotstvo, upozoravaju kineski zvaničnici.

Bankrotstvo Sjedinjenih Država moglo bi ozbiljno da ugrozi ekonomske interese Kine, izjavio je zamenik kineskog ministra finansija Džu Guangjao.

„Važno je da Amerika, kao najveća svetska ekonomija i emiter najvažnije svetske valute, sačuva kredibilitet svojih državnih obveznica. To je važno za privredu SAD, kao i celog sveta“, rekao je Džu novinarima u Pekingu, a prenela agencija Frans pres.

Vlada SAD u delimičnoj je blokadi već sedam dana zbog nemogućnosti republikanaca i demokrata da se dogovore o državnom budžetu.

Još ozbiljniji problem koji preti jeste mogućnost da do 17. oktobra ne bude dogovoreno povećanje limita zaduživanja, jer će, u tom slučaju, Vašington ostati bez sredstava za izmirenje svakodnevnih računa.

„Nadamo se da će SAD, pre 17. oktobra, preduzeti korake da se reši spor oko limita zaduživanja, izbegne bankrotstvo i osigura bezbednost kineskih investicija u SAD, kao i proces globalnog ekonomskog oporavka“, naveo je Džu i dodao da su SAD i Kina kao dve najveće svetske privrede nerazdvojive, a njihova bilateralna trgovina vredna je 500 milijardi dolara godišnje.

Pored toga, SAD uveliko investiraju u Kinu, a Kina drži velike količine američkih vladinih obveznica, što je čini važnim kreditorom Vašingtona, koji beleži hroničan deficit budžeta.

Džu navodi da su dve strane u stalnom kontaktu i da je Amerika svesna zabrinutosti Pekinga zbog budžetske blokade.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da on, kao i ostali lideri zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) žele uspeh SAD u prevazilaženju krize.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Neša says:

    Daj Bože da vide i oni nešto od muke koje su nama priredili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *