КИНА БЕСНА НА АМЕРИКУ: „Склањајте ракетне системе из Јужне Кореје, иначе…“

KINA BESNA NA AMERIKU: „Sklanjajte raketne sisteme iz Južne Koreje, inače…“

26 aprila 2017

Kina je danas saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje delove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Severne Koreje.

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

Prethodno je Jonhap objavio da je američka vojska dovezla na lokaciju u Južnoj Koreji, na kojoj treba da bude postavljen sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva.

Lokacija antiraketnog štita je na terenu koji je do sada korišćen za golf u okrugu Seongđu.

Kim Jun-hum/Yonhap via AP

Rojters THAAD naziva kontroverznim sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Severne Koreje.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Uostalom,USA treba još 1 (jednu) godinu dana da postavi svoje proturakete i rakete na EU granice Rusije i ne puno više na korejskom poluotoku isto,te će je iznenada napasti i pobijediti za doslovno pola sata dok Rusija bude još uvijek samo gledala i protestirala.A onda će pustiti kineze-radnu snagu da nasele Sibir,pa isto tako udariti i po Kini kao po Rusiji.A onda svima nama jadna majka!Ako se ne dogodi nešto treće,a na što se ja kladim!

  2. goran says:

    Kina ce im doakati, kad/tad. Napred zuti, mislim na Kineze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *