КИНА БЕСНА НА АМЕРИКУ!

KINA BESNA NA AMERIKU!

17 aprila 2017

Piše: Dmitriй DZIGOVBRODSKI

DONALD Tramp je demonstrativno naredio da se raketira Sirija dok su trajali njegovi pregovori sa Si Đinpingom.

Potom se pohvalio u intervjuu Fox Business: „Sedeli smo za stolom. Završili smo ručak i prelazili na desert. Poslužili su nam po komad čokoladne torte. Bolju nikada niste probali. Saopštio sam tada Si Đinpingu da smo upravo lansirali 59 raketa koje lete prema Siriji”.

Tramp je javnosti SAD otkrio i reakciju predsednika Kine: „On je poćutao deset sekundi, a onda zamolio prevodioca da mu ponovi) šta sam rekao)”.

U istom intervjuu je tvrdio da je Si odobrio taj korak (napad na Siriju) i da mu je rekao da su takve mere dopustive „ako je neko toliko surov da protiv dece primenjuje hemijsko oružje”.

U intervjuu New York Post Donald, Tramp je sa uverenošću izjavio da je njegov susret sa Si Đinpingom protekao u dobroj atmosferi i da su nj njih dvojica „odlično složili”.

Začuđuje koliko grešaka može jedan čovek napraviti za samo deset minuta. Pritom čovek koji se nalazi na jednom od najvažnijih položa u svetu.

Američki lider je preterano optimistično ocenio rezultate svog susreta sa predsednikom Kine. Po svemu sudeći, oni nisu bili ni blizu da se „odlično slože”. Trampu su takv ocene bil potrebne za unutrašnju upotrebu: da bi pokazao ko je u „salunu” najtvrđi kauboj.

Međutim, on je na Kinu ostavio prilično negativan utisak. Nije Si Đinping tek onako ćutao celih deset sekundi, pa još tražio da mu se prevod ponovi.

Bilo bi naivno misliti da doktor prava na Univerzitetu Cinhua ne zna engleski i da nije shvatio šta Tramp govori na svom kaubojskom dijalektu.

Gruba demonstracija sile u vreme mirnih ekonomskih pregovora verovatno će u Kini biti primljena kao otvorena uvreda i pokušaj da se na Peking i njega samog izvrši pritisak i da se ponize.

Uostalom, kineskom lideru teško da će se svideti i to što je Donald Tramp ovako celom svetu izbrbljao kako se on poneo kad je čuo za udar na Siriju. To je ogrešenje o diplomatsku etikeciju i potpuno nerazumevanje tradicija kojih se drže kineske vlasti.

Nije slučajno što Si Đinping i Donald Tramp nisu zaključili nikakve realne sporazume.

Iz istog razloga je Si okruglasto sklisko Trampu povodom raketnog napada: „Ako je neko tako surov da koristi hemijsko oružje protiv male dece…”

A ko je to?

Kineske tajne službe olično znaju ko je upotrebio hemijsko oružje u Siriji. Naivno je verovati da su Amerikanci uspeli da obmanu Kinu.

Peking je malo sačekao, pa odgovorio.

Kina se nikuda ne žuri, za razliku od umišljenih Jenkija.

Si Đinping je 12. aprila – u telefonskom razgovoru sa Donaldom Trampom – izneo pogled svoje zemlje na problem: „Zalažemo se za politički put i mirovne pregovore povodom Sirije”.

Može zato Tramp koliko mu je volja ubeđivati američke birače da je sa kineskim liderom uspostavio dobre odnose. Kina na to, kako izgleda, gleda sasvim drugačije…

Verujem da će Kina još nastojati da ustanovi: da li je ovo sa „tomahavcima” uradio zbog svoje neupućenosti i specifičnosti karaktera. Ili je raketiranjem pokušao da nanese štetu imidžu Si Đinpinga kao predstavniku klana „prinčeva”, u trenucima složene političke suprotstavljenosti unutar Kine.

Trampu tek predstoji da sazna kako će se i njemu i Sjedinjenim Državama vratiti”desert Tomahavk” i deset sekundi ćutanja Si Đinpinga.

(Fakti)

 

KOMENTARI3 komentara

 1. kuka says:

  Američki političari još uvek ne shvataju da je svanulo novo doba, da njihov psihološki rat protiv celog sveta više nema one efekte koje je imao, da se odnos snaga drastično promenio, da njihovo blefiranje i neosnovani trijumfalizam ne mogu da zavaraju nikog. Njihovo podsmevanje i nadmeno držanje koji su nekad izazivali poniznost danas samo bude uspavane snage otpora. Njihovo vreme je prošlo. Da li su to svoje vreme uludo proćerdali? Pa kako se uzme. Kad pogledamo koliko su bogatstvo zgrnuli pljačkajući i globeći ceo svet, nisu, dobro su ga iskoristili. Ali ako u jednačinu uvedemo mogućnost koju su realno imali da svetom dominiraju još najmanje dvesta godina, onda je Bogu plakati šta su sebi uradili.

  • Predrag says:

   SAD su organizacija a ne država. Država postoji kada postoji narod u toj državi a američki narod ne postoji. Proces formiranja nacija je počeo hiljadama godina pre a ne 1776g. SAD je zločinačka organizacija kakvu svet u istoriji ljudskog roda još nije doživeo a koja je uništila silne narode(NE PLEMENA) na prostoru na kome su zavladali. Postojanje SAD je utemeljeno na genocidu, na zločinima svakojake vrste,na profitu od svetskih ratova, na modernom robovlasništvu putem banaka.Samo ako se ovakve činjenice budu stalno obznanjivalo na najvišim svetskim institucijama kao što je to radio(najbolje od svih) Mahmud Ahmadinežad tada ljudska vrsta ima šansu da opstane kao vrsta sa svim svojim različitostima,vrednostima.

 2. Gordan says:

  "Dok se delio desert...!" KRAJNJE PONIŽAVAJUĆI NERESPEKT !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *