Kina će ekonomski prestići USA do 2016.

Kina će ekonomski prestići USA do 2016.

25 januara 2013

China-Economic-GrowthKina će preteći SAD i u sledeće četiri godine postati najveća ekonomska sila sveta (isto će u nešto dužem roku učiniti i Indija), dok će evrozonu prestići već krajem ove godine, stoji u najnovijem izveštaju OECD-a.

U sledećih 50 godina očekuje se rast globalnog BDP-a od 3% godišnje, no takođe i velike nejednakosti među zemljama.

Do 2025. ukupni BDP Kine i Indije biće veći nego zbir BDP-a Italije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Japana i Kanade.

Nejednakosti će i dalje istrajati, iako će stanovništvo u najsiromašnijim zemljama povećati svoju zaradu četiri puta do 2060. godine, dok će u Kini i Indiji plate biti čak sedam puta više. Do 2060. godine, OECD očekuje da će životni standard u zemljama u razvoju i dalje biti tek 25-60% standarda u SAD.

Ono što je najinteresantnije – globalni imbalans nastao krizom iz 2007. godine, nastaviće da se širi i dostići pred-krizni nivo tek 2030. godine. U kratkoročnom pogledu, ovo je u potpunosti ciklični efekat finansijske krize. Za SAD, stručnjaci očekuju dalje povećanje budžetskog i trgovinskog deficita.

OECD upozorava da će rastući imbalans uticati na privredni rast država – međutim, one ukoliko nastave da ne sprovode reforme u pogledu tržišta rada i industrije, privredni rast će ostati nizak.

(Economy.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *